BiH
135

Zločin u Trusini: 37 godina zatvora za pripadnike Armije RBiH

Piše: I. P.
Sud Bosne i Hercegovine danas je trojicu bivših pripadnika Armije Republike BiH osudio na ukupno 37 godina zatvora zbog počinjenog ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica.

Riječ je o Nihadu Bojadžiću koji je osuđen na 15 godina zatvora, Nedžadu Hodžiću koji je osuđen na 12 godina zatvora i Mensuru Memiću koji je osuđen na 10 godina zatvorske kazne.

Dževad Salčin i Senad Hakalović oslobođeni su krivice.

Memić je osuđen za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, za što je osuđen i Hodžić, dok je Bojadžić osim tog krivičnog djela osuđen i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH zv. “Zulfikar” 16. aprila 1993. godine, na području sela Trusina, učestvovali u zarobljavanju i strijeljanju civila i vojnika HVO-a, koji su se prethodno predali.

Iz Tužilaštva BiH zadovoljni su osuđujućim dijelom presude za jedan od najtežih ratnih zločina koji de desio na području Konjica.

"U Tužilaštvu smo u ovom predmetu poduzeli mnogo napora i aktivnosti. Pozvali smo blizu 90 svjedoka, uložili više od 300 dokaznih materijala u dokazivanju krivnje ovih optuženih", rečeno je iz Tužiteljstva.

U Trusini su ubijene 22 osobe među kojima je bilo osoba starije životne dobi, a ranjene su četiri osobe među kojima je bilo i djece. RIječ je o 18 civila hrvatske nacionalnosti i četiri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća odbrane.

Tužilaštvo BiH je prije nekoliko godina poduzelo aktivnosti u izručenju optuženih Raseme Handanović i Edina Džeke koji su također procesuirani za ovaj ratni zločin i osuđeni na zatvorske kazne.

"Nismo zadovoljni oslobađajućim dijelom presude pa ćemo donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajuću presudu i u cilju traženja većih kazni za osuđene počinitelje", zaključeno je iz Tužilaštva.

Za zločine u Trusini do sada je bila osuđena samo Rasema Handanović i to na pet i pol godina zatvorske kazne.