NVO "Žene u crnom"
0

"Zločin u Srebrenici je genocid"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nevladina organizacija "Žene u crnom" podržala je u četvrtak parlamentarne stranke koje se zalažu za donošenje rezolucije o Srebrenici u kojoj bi zločin bio okarakteriziran kao genocid.

Koordinatorica te organizacije Staša Zajević istaknula je da bi donošenje takve rezolucije bilo u skladu s rezolucijom Evropskog parlamenta kao i presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ).

"Donošenje rezolucije kojom će se zločin u Srebrenici definirati kao genocid predstavljao bi ispunjavanje moralne obaveze prema žrtvama u Srebrenici", rekla je Zajević na skupu "11. juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici" ispred zgrade Predsjedništva Srbije.

Zajević je podsjetila da od februara 2009. godine organizacija "Žene u crnom", u saradnji s još nekoliko nevladinih organizacija, svakog 11. u mjesecu organizira proteste ispred Predsjedništva sa zahtjevom da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ona je napomenula da se toj inicijativi pridružilo više od 100 nevladinih organizacija iz cijele Srbije i najavila da će protestni skupovi biti nastavljeni, prenio je Tanjug.