Iskorišteni u jeftine političke svrhe
0

Zlatni studenti: "Nismo potpisali pismo podrške Emiru Suljagiću"

Piše: J. Hadžiahmetović
Veliki broj Zlatnih studeneta Univerziteta u Sarajevu izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da su njihova imena iskorištena u pismu podrške ministru Emiru Suljagiću, kako su kazali, u jeftine političke svrhe.

Nakon što je ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić podnio ostavku, na adrese mnogih medija u našoj zemlji stiglo je pismo podrške u kojem najbolji studenti prvog i drugog ciklusa studija, dobitnici Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, pružaju punu podršku ministru Emiru Suljagiću. Na sastanku Zlatnih studenata koji je održan 13. februara, većina dobitnika ovog priznanja nije ni učestvovala. Nakon toga, napravljeno je pismo podrške bez saglasnosti onih koji nisu učestvovali na sastanaku. Kako saznajemo, uopće nije bilo govora o ostavci ministra niti davanju podrške.

Među 54 navedena imena nalaze se i Admir Greljo, Džanko Hajradinović i Salem Malikić koji su nam rekli kako je njihovo ime iskorišteno bez prethodnih konsultacija i dozvole.

Zatečeni pismom

Admir Greljo je jedan od dvojice najuspješnijih studenata Univerziteta u Sarajevu u 2011. godini sa prosjekom ocjena 10,0 i dobitnik priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu. Trenutno se nalazi na doktorskom studiju na Univerzitetu u Ljubljani.

"Ostao sam zatečen jučerašnjim člankom na oficijelnoj stranici SDP-a u kojem sam naveden kao jedan od potpisnika podrške gospodinu Suljagiću, o čemu ja nisam bio prethodno obaviješten. Želim da javnost zna da se radi o zloupotrebi i korištenju mog imena bez dozvole. Sramota je da se imena najuspješnijih studenata Univerziteta u Sarajevu zloupotrebljavaju, pogotovo u političke svrhe. Strašno", kaže Greljo za naš portal.

Na listi podrške Suljagiću našlo se i ime Džanke Hajradinovića koji kaže kako je i njegov potpis falsifikovan.

"Molim vas, ukoliko ste u mogućnosti, objavite ovo kao jednu laž kojom se niko do ove vlasti nije koristio. Neki studenti koji su dobili ovu nagradu, nakon završetka studija od ministarstva i ove vlasti nisu dobili ništa do falsifikovanja svog potpisa i ove laži! Ovo je sramota i nivo bezobrazluka koji počinje prevazilaziti svaku granicu", kazao je Hajradinović.

"SDP nije kreirao sadržaj pisma"

I Zlatni student Salem Malikić ostao je zatečen kada je na listi studenata vidio svoje ime.

"Zaista sam se iznenadio i bilo mi je krivo što je moje ime iskorišteno u te svrhe. Nisam bio nigdje, niti sam se sastajao sa ljudima koji su ovo organizovali. Stvarno ne znam ko je iza svega, ali vjerujem da je to neko sa liste koja je objavljena na stranici SDP-a", kaže Salem Malikić te dodaje kako većina studenta sa liste misli kao i on.

U SDP-u kažu kako su i oni na svoj e-mail dobili pismo podrške ministru Suljagiću.

"Nismo mi pravili taj sadržaj niti smo učestvovali u njegovom kreiranju. Ljudi objavljuju ono što dobiju sa agencija. Mi nemamo kapaciteta da provjeravamo svaku informaciju", kaže Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a i ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH te dodaje kako je jučer u 15:06 sati dobio e-mail sa informacijama sa adrese [email protected].

Među studentima koji ne stoje iza potpisa, potvrdili su nam naši sagovornici, je većina navedenih na listi.