BiH
4

"Zlatni ljiljani" kandidiraju Hadžana Konju za Šestoaprilsku nagradu

FENA
Upravni odbor Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka” Kantona Sarajevo kandidira Hadžana Konju za ovogodišnju Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, saopćeno je iz tog udruženja.

Hadžan Konjo je završio Fakultet zdravstvenih studija i stekao zvanje magistra zdravstvene njege i terapije, dok je na Fakultetu poslovne ekonomije stekao i zvanje magistra ekonomije. Trenutno je doktorant na Fakultetu zdravstvenih studija na kojem od 2012. godine drži nastavu iz tri stručna predmeta - osnova kliničke prakse, zdravstvene njege u hirurgiji i zaštite i njege u urgentnim stanjima.

Bio je učesnik i predavač na domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim skupovima visokog ranga. Član je Uređivačkog kolegija međunarodnog zdravstvenog časopisa “Rauche”.

Konjo je od 1980. godine stalno zaposlen na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra u Sarajevu.

U periodu odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu, među prvima je stao u redove branitelja te je za izuzetne ratne zasluge i neposredni lični doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine dobio najviše ratno priznanje Armije RBiH 'Zlatni ljiljan'.

Podrška i pomoć koju od završetka rata do danas svakodnevno pruža saborcima-braniteljima na medicinskom, psihološkom, socijalnom i ukupnom društvenom planu zaslužuje posebnu pažnju i iznimno poštovanje cijele društvene zajednice. Ove iznimne ljudske vrijednosti Hadžana Konje nisu ostale nezapažene u dugom poslijeratnom periodu te su valorizirane impozantnim nizom zahvalnica i društvenih priznanja, od kojih treba izdvojiti Zlatnu plaketu Općine Novi Grad Sarajevo, Zlatnu plaketu dobitnika najviših ratnih priznanja, Plaketu porodica šehida i palih branitelja te brojne zahvalnice i priznanja sportskih, odgojno-obrazovnih i kulturnih ustanova", citat je iz saopćenja Udruženja.

Imajući u vidu sve te činjenice, posebno njegovu ličnu aktivnu afirmaciju najčistijih humanističkih principa djelovanja pojedinca unutar društvene zajednice, Upravni odbor Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja smatra utemeljenim prijedlog da Hadžanu Konji bude dodijeljeno najviše društveno priznanje Grada Sarajeva u 2016. godini, navedeno je također u saopćenju.