Susreti
0

Zlatko Lagumdžija se sastao sa Schmunkom i Gregorianom

Sarajevo-x.com
Danas je u prostorijama SDP BiH u odvojenim susretima, Zlatko Lagumdžija, Predsjednik SDP BiH, primio ambasadora Njemačke, H.E. Michael Schmunk-a, i zamjenika Visokog predstavnika u BiH i supervizora Brčko Distrikta, ambasadora H.E. Raffi Gregorian-a.

U razgovoru su sagovornici najviše pažnje posvetili situaciji u BiH nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom Unijom i trajnim rješenjem za status Distrikta Brčko.

Zajednički cilj bh. vlasti i međunarodne zajednice do 2010. godine mora biti punopravno članstvo u NATO i status kandidata uz otvorene pregovore o prijemu u EU, rečeno je u toku susreta.

Predsjednik SDP-a je predstavio inicijativu da se BiH zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom u najskorije vrijeme pridruži Hrvatskoj i Makedoniji i dobije status kandidata za članstvo u EU kao daljnju mjeru stabilizacije prilika u regionu.

Ukidanje viznog režima za građane BiH je prva tačka na tom putu. To je zajednička obaveza bh vlasti i međunarodne zajednice u cjelini.

Lagumdžija je sagovornike informisao o stavovima SDP BiH pred predstojeći Kongres Socijalističke Internacionale koji se održava u Atini od 29. juna do 3. jula 2008. godine, stoji u saopštenju iz ove stranke.