BiH
0

Zlatko Lagumdžija o tzv. alžirskoj grupi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija ocijenio je danas u izjavi za bh. medije da one koji ga optužuju u vezi s izručenjem članova tzv. alžirske grupe ne interesuje sudbina tih ljudi, odbacujući medijske spekulacije o njegovoj odgovornosti.

"Nije vijest da su se ljudi vratili, nije vijest zašto se ostala trojica nisu vratila, nije vijest zašto su aktuelne vlasti toliko čekale", kazao je Lagumdžija, komentirajući novinarsko pitanje u vezi s njegovim prozivanjem za odgovornost, te, istovremeno, izrazio sumnju da je "meta" onih kojima on ne odgovara.

Nadalje je izrazio očekivanje da će se, nakon povratka trojice članova tzv. alžirske grupe, i ostala trojica vratiti, potcrtavajući da je neophodno učiniti sve da se to i dogodi.

Lagumdžija smatra da odluka o povratku ostale trojice nije na američkom sudu, nego na vlastima u Sarajevu.

U istom kontekstu, podsjetio je da je Sud za ljudska prava u Strassbourgu donio odluku kojom je vlast BiH oslobođena od kršenja ljudskih prava od deportovanja članova alžirske grupe do danas.

Trojica od ukupno šest članova alžirske grupe - Muhamed Nešle, Ait Idir Mustafa i Boudela Hadž, doputovali su u utorak uvečer u Sarajevo, nakon što je Sud u Washingtonu donio odluku o njihovom oslobađanju.