BiH
32

Zlatar: Politička scena treba nove ljude koji vole svoju zemlju

FENA
Bosna i Hercegovina treba novu političku filozofiju koju mogu donijeti novi ljudi u parlamentima i skupštinama u BiH, uz pomoć i iskustvo državnika - navodi u saopćenju za javnost nositelj liste Unije socijaldemokrata za Parlament BiH Emir Zlatar.

Nažalost, kako dodaje, malo je državnika na današnjoj političkoj sceni, a mnogo političara i politikanata.

  • Oni koji su ostali moralno uspravljeni, koji su dokazali odanost svojoj zemlji i koji su dokazali da je interes BiH iznad bilo kojeg ličnog interesa, još dijeluju u Uniji socijaldemokrata. Stjepan Kljuić, Miro Lazović i Ivo Komšić koji i dan danas nose političku ideju Platforme Predsjedništva RBiH iz 1992. godine, snažno su stali uz nas mlađe kandidiate, koji nismo dosad imali priliku biti u parlamentima i skupštinama na bilo kojem nivou u Bosni i Hercegovini - istakao je Zlatar.

Stoga, po njegovim riječima, ohrabruje izjava i zavređuje javnu pohvalu zamjenika američkog ambasadora u BiH Nicholasa Hilla koji je na svom blogu pozvao građane da budu hrabri i daju šansu novim idejama i novim ljudima.

  • I zaista je tu ključ uspjeha budućnosti naše Države. Prepucavanja, neutemeljena prozivanja, blaćenja i podmetanja kandidata na ovim izborima, obesrabruje sve građane koji žele funkcionalnu i pravedniju državu BiH. Posebno frustriraju publikacije i stavovi stranaka koje su proteklih desetak godine vršile vlast, na različitim nivoima. Tu prije svega mislimo na SDA, SDP, SNSD, SBB, SBiH - navodi Zlatar.

U saopćenju je ocijenio da su "njihove izjave i vizije koje se predočavaju kroz predizbornu kampanju, šokantne".

  • Kao da se prvi puta pojavljuju na izborima i kao da nikada dosad nisu obnašali vlast. Te zapošljavat će, pa će povećati penzije, pa tu su revitalizacije javnog sektora, onda će njihovi budući premijeri uvesti novu politiku u kantone, entitete. Zaista poražavajuće - dodaje Zlatar.

Kako je dodao, Unija socijaldemokrata će se zalagati prije svega za promjenu ambijenta na način da se prvo vrate temeljni ljudski principi u politiku, a to su radinost, poštenje, da se održi obećanje i riječ, da se dijalogom sa svakim koga narod izabere traži optimalo rješenje, da zajednički interes mora biti iznad ličnog, da javne funkcije i javna dobra nisu stranački plijen, te da se ne smije i ne treba krasti iz javnog dobra.

  • Bez ovih temeljnih promjena, nema nikakve šanse za unapređenjem integracijskih procesa u BiH. Zaista, bez novih snaga i novih ljudi, nije moguće mijenjati postojeću izopačenu političku filozofiju u BIH. Konkretne mjere Unije za državu BIH iznijeli smo u našoj Platformi i ponavljat ćemo je u svim medijima i na svim skupovima tokom ove kampanje - izjavio je Zlatar.

Kolege iz drugih stranaka pozivaju na konkretne prijedloge i predlaganje rješenja, a ne na velike, a u biti prazne, riječi i otrcana obećanja.

  • Nas je sveukupno u BiH nešto više od 3,5 miliona i mi moramo imati snage da najboljim između sebe, bez obzira na stranačku a pogotovo nacionalnu pripadnost, damo prednost u vođenju zajedničkih poslova. Svaki čovjek, pripadnik svakog naroda u BiH ima iste potrebe, posebno iz domena zdravstvene zaštite, socijalnih prava, biznisa, obrazovanja. Naš cilj je da ove oblasti, u osnovnom paketu, budu definisane državnim zakonima. Naša država trenutno nema nikakvih dodirnih tačaka sa čovjekom-pojedincom i to i jeste jedna od ključnih frustracija kojima se građani iz svih etničkih skupina otuđuju od svoje države - stoji u saopćenju.

  • Pozitivnom energijom, pozitivnim mišljenjem i pozitivnim stavovima, svima će nam biti bolje. Prekinite sa isfrustriranim izjavama, sukobima i teškim rječima, jer opet ćemo zajedno, nakon izbora morati sjesti za isti sto i raditi u interesu onih koji su nas birali - istakao je Emir Zlatar, nosilac liste za Parlament BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Unije socijaldemokrata.