BiH
9

Životinje prodate na aukciji još uvijek u Pionirskoj dolini

Piše: M. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Više od 20 životinja iz Pionirske doline prodato je na aukciji održanoj sredinom januara. Novi dom jelena bit će u Bihaću, labudova u Kreševu, a lama na Hreši. No, životinje su još uvijek u Pionirskoj dolini, jer se moraju uraditi laboratorijski nalazi, te potpisati ugovori s novim vlasnicima.

"Sada se prelazi na drugu fazu, a to je da se izvrši laboratorijska pretraga životinja i sve ono što nam veterinarska inspekcija naloži kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje životinja. Potom se potpisuje ugovor s vlasnicima u kojem se oni obavezuju da će životinje imati iste uslove života kao kod nas ili čak bolje, a nakon što budu preseljene inspekcija će provjeriti da li se vlasnici pridržavaju ugovora i u kakvim uvjetima su životinje", rekao je za Klix.ba Esad Tajić, direktor Pionirske doline.

U vezi sa samom aukcijom bilo je nekoliko problema, no oni su riješeni. Naime, Uprava za inspekcijske poslove KS izdala je saopćenje nakon aukcije, u kojem se navodi kako je prodaja divljih životinja iz tog zoološkog vrta jedino moguća drugom registriranom zoološkom vrtu, te da se eventualna prodaja životinja drugim subjektima može obavljati jedino uz odobrenje Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Veterinarske inspekcije, što, prema njihovim informacijama, Pionirska dolina nije imala. No, naknadno je Pionirska dolina, odnosno KJKP Park, u čijoj je nadležnosti ovaj zoološki vrt, dobio potrebne dozvole nadležnog ministarstva.

"Odluku o prodaji smo donijeli prema svim zakonskim propisima i sve odredbe EU i naše države smo ispoštovali. Prekršajni nalog koji smo dobili od inspektora Uprave za inspekcijske poslove KS Emina Omerspahića, koji je kazao da smo prodavali životinje bez dozvole, proslijedili smo sudu da odluči o tome", rekao je Tajić.

Od prodaje životinja Pionirska dolina će zaraditi blizu 20.000 KM.