BiH
92

Život u šatorima mještana Željeznog Polja: Ovdje smo da im budemo podsjetnik

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pred zgradom općine u Žepču danas su nastavljeni protesti mještana Željeznog Polja koji su prije pet dana postavili svoje šatore te na taj način izražavaju svoje nezadovoljstvo reakcijom nadležnih na situaciju u Željeznom Polju izazvanu poplavama.

Mještani Željeznog Polja koji već peti dan protestuju pred zgradom općine u Žepču od Općinskog vijeća Žepča tražili su hitno zasjedanje i razmatranje jedine tačke dnevnog reda koja je vezana za situaciju u Željeznom Polju. Međutim, kako su dobili negativan odgovor, postavili su i šatorsko naselje u dvorištu zgrade općine Žepče gdje već pet dana i noći borave.

Mještanin Željeznog Polja Sadudin Tutnjić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su svoj štrajk i boravak zgradom općine Žepče obustavili u četvrtak kada su pomogali ljudima u posljednjim poplavama.

"Proteste smo obustavili kada se dogodila katastrofa i pomagali smo građanima gdje je to bilo potrebno. Mi smo se jasno oglasili i ogradili se od protesta na magistralnom putu M-17, a policija će nalogodavce sigurno kazniti. Ispostavili smo zahtjev Općini gdje smo tražili hitnu sjednicu općinskog vijeća. Ona je trebala biti jučer, ali nije održana i najraniji rok za njeno održavanje su nam reki da će biti u utorak. Mogli su tu sjednicu i prije obaviti, ali to je test volje, tu nema osnovnog preduslova - volje, za rješenje problema", kazao je Tutnjić.

Tutnjić je dodao da su uposlenici u općinskoj vlasti u potpunosti izgubili kompas i kalendar te da nisu svjesni da ukoliko nešto ne urade, da će djeca zimu dočekati na betonu, pod vedrim nebom, bez krova nad glavom.

"Ovdje smo da pokrenemo taj proces i da se naši problemi riješe. Ovdje smo da im budemo kalendar jer oni su izgubili i kompas i kalendar. Očito je da nemaju pojma da će brzo doći i kiše, snijeg i zima, te da naša djeca neće vječno ležati na betonu i s tim ciljem smo ovdje. Tražimo pod hitno da se državna zemlja stavi na raspolaganje ljudima koji su ostali bez kuća jer šta će nam kuće kad ih nemamo gdje staviti? Želimo tlo prvo, pa kuće i onda sve ostalo što je potrebno. Najugroženiji su oni čije su kuće porušene i što su ovdje u šatorima", dodao je Tutnjić u razgovoru za Klix.ba.

Svoje vrijeme mještani ispunjavaju razgovorima o privatnim problemima, jer kako kažu tako im bude lakše, a njihova djeca vrijeme provode u improvizovanoj igraonici na ulazu u zgradu Općine. Uposlenici koji dolaze na posao, u strahu da ne izgube posao, i ne pozdravljaju mještane Željeznog Polja.

"Ovdje ima dosta divnih ljudi, ali zbog mobinga da će ostati bez posla okreću glavu i ne pozdravljaju nas. Jutros smo pomeli ovu dvorište jer je ovo naše mjesto boravka i tako smo poslali odraz kulture i njima i svima. Tražimo od općine bar dva mobilna toleta da bar kao ljudi živimo", dodao je Tutnjić.

Mještani Željeznog Polja ne znaju koliko će još dugo ostati ispred zgrade Općine, a istakli su da će, ukoliko se njihovi problemi ne riješe, ostati koliko god bude potrebno.

Brojnim mještanima Željeznog Polja je naređeno da se vrate svojim kućama jer su sigurne za život, a nakon posljednjih kiša, ponovo su ih evakuisali iz njihovih kuća. Život Željeznopoljaca je ni na nebu ni na zemlji, a sve nade su ulili u utorak, dan kada bi trebala biti održana sjednica Općinskog vijeća Općine Žepče i kada bi trebala biti ponuđena konkretna rješenja za više desetina porodica koji nemaju krov nad glavom.