BiH
59

Život radnika u BiH: Nakon što platite državu ostaje vam pola plaće

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) organizovala je danas u Banjoj Luci uličnu akciju pod nazivom "Koliko mjesečno plaćate državu".

Kako je za klix.ba rekao glasnogovornik CPI Bakir Jalovčić kroz ovu akciju su željeli informisati građane o iznosu novca koji odlazi u državnu kasu, odnosno onog novca koji građani sami izdvajaju kroz PDV, doprinose za zdravstveno osiguranje, penziono, invalidsko i ostale obavezne namete.

Prema proračunu CIP-a izdvajaju mnogo, jedan radnik koji ima primanja 500 maraka mora da zaradi taj iznos i još gotovo isto toliko za državu, jer čak 49 posto odlazi u državnu kasu.

"Građani BiH pola godine rade za državu, a pola godine za sebe", rekao je Jalovčić i dodao da je interes građana za ovu akciju poprilično izostao.

Također, većina Banjalučana koji su danas prilazili štandu CPI-a gdje su mogli dobiti račun na kome stoji kolika su njihova izdavanja za državu, ukoliko kažu iznos neto plate, bili su ili penzioneri ili nezaposleni. Jalovčić je najavio da će ulične akcije "Koliko mjesečno plaćate državu" organizovati i u drugim bh. gradovima.