BiH
13

Život nakon maja nije isti: Kuće u Svrakama sablasno prazne, pokrenuto novo klizište

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nedavne obline kišne padavine su pokrenule novo klizište u naselju Svrake nadomak Sarajeva, koje je skoro uništeno u majskim klizištima. Ekipa Anadolije posjetila je ovo naselje u kojem, prema riječima mještana, život nakon maja više nije isti.

U ponedjeljak, 11. augusta su počeli radovi na sanaciji klizišta u Svrakama koje je sravnilo osam kuća, a mnoge oštetilo. Većina kuća na ovom području je prazna, mještani su iseljeni, neki trajno, a neki privremeno, kaže Fikra Sužanj koju smo danas zatekli ispred svoje, do temelja uništene kuće. Kaže da nije lako doći na mjesto gdje je nekada živjela.

"Povremeno dođem ovdje da obiđem, a vidite, nemam ni šta obići", kroz suze govori Sužanj dodajući kako je teško oboljela nakon maja kada je ostala bez krova nad glavom.

Za Anadoliju je rekla kako je prvi put došla na ognjište prije ramazana kada je poželjela doći u Svrake, da vidi svoju kuću. Sužanj je kazala kako su sve stvari u kući u kojoj je nekada živjela uništene i neupotrebljive.

Naglašava kako je sada u alternativnom smještaju i da ne zna da li će se ikada moći vratiti u mjesto gdje je prije živjela. Njena jedina želja je, kaže, da bude u svom domu.

"Najradije bih da se vratim, ali ovdje kažu nema povratka. Neće nam ovdje ništa praviti. Imala sam dva duluma zemlje, štalu, kuću, garažu, krave...  Živjela sam od poljoprivrede, imala sam tu livadu. Sve mi je uništeno", kaže pokazujući na okolne kuće koje su također oštećene.

Na mjestu gdje je klizište napravilo najveću štetu, u toku su radovi na saniraju područja. Pedeset metara dalje je prvi stanovnik koji nije napustio Svrake.

"Još uvijek sam ovdje. Kritična je zona, kažu da je sigurno živjeti, ali dokad?", pita se Irhad Hadžiavdija te dodaje kako je bio iseljen, ali se vratio u svoj dom sa porodicom. Prema njegovim riječima, nije jednostavno živjeti na tom mjestu, a njegova porodica je u stalnom strahu jer je nedavno aktivirano novo klizište.

"Tamo na onoj strani je sletio još jedan dio otkad vrše sanacije. To je bilo prije četiri dana. Tamo je bilo sedam-osam ljudi i zamalo ih je zemlja zatrpala", kaže Hadžiavdija te naglašava kako život u Svrakama nije bezbjedan. "Kada kiša pada, nije lako.. Žao mi je zbog djece, za mene je lako", govori te napominje kako su on i njegove komšije, koje sada više nisu tu, u Svrakama provele djetinjstvo i stvarale uslove za život. Nakon maja, kaže Hadžiavdija, život u Svrakama više nije isti.