Božićna poslanica
0

"Život je neponovljivi Božiji dar, uvijek ima razloga da se živi i stvara"

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj u Božićnoj poslanici poručio je da je život neponovljiv Božiji dar i da čovjek uvijek ima razloga da živi i stvara.

"Čovjek uvijek ima razloga da živi i stvara, kako za sebe, tako i za druge, za Crkvu, državu, školu, za siromaha, za djecu bez roditelja i za sve bližnje. Čovjek, sazdan kao kreativno biće, dužan je da stvara za buduće mlade naraštaje", poručio je mitropolit Nikolaj.

   U poslanici koju je uputio sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima povodom najradosnijeg pravoslavnog praznika rođenja Isusa Hrista - Božića, mitropolit Nikolaj poručio je da čovjek, koji je kao stvaralac, do sada na mnogim naučnim i civilizacijskim poljima uznapredovao krupnim koracima treba da radi na svom duhovnom usavršavanju.

   On je upozorio da danas ima i onih koji se odaju alkoholu, drogama, pa i onih koji čine teški grijeh samoubistva koji je, nažalost, učestao.

   "Danas se od čovjeka očekuje da bude znalac svog vremena, da položi ispit sadašnjeg vremena, da bude cijelim svojim bićem potpuno utkan u ovo vrijeme. Njegova duhovna pražnjenja manje su vrijedna od njegove zagledanosti u vječnost i duhovne projekte. Cio život ljudski veoma je kratak u poređenju sa budućim vijekom. U ovom svijetu svaka stvar se kupuje po cijeni i svaka stvar se razmjenjuje po istoj vrijednosti, dok se obećanje vječnog života kupuje za neku neznatnost ", navodi se u poslanici.

   Mitropolit dabrobosanski podsjetio je da je Božić najveći hrišćanski praznik poslije Vaskrsa, ističući da je Božić polazište svih drugih hrišćanskih praznika.

    "Carstvo Božije je unutra, u vama. Da bismo imali vrlinu, potrebno je da je poželimo, da je njegujemo u sebi i da se u nama obrazuje i bude djelatna. Ako je duša u nama nesputana, ako je u svom prirodnom, oduhovljenom stanju, tada će i vrline u nama donositi izobilne plodove. Privijajući srca svoja Gospodu, nećemo skretati sa pravoga, hrišćanskog puta, jer ćemo boraviti u istinskom vrlinskom stanju. Treba se čuvati od rđavih pomisli, a u našem narodu ima mnogo onih koji ništa ne čine na svom napredovanju u dobru", navodi mitropolit Nikolaj.
   On je istakao da glavnu borbu treba posvetiti duši, a ne tijelu. "Tijelu možemo posvetiti neophodno vrijeme, dok sve ostalo treba posvetiti duši, čineći ono što je njoj na korist", poručio je mitropolit dabrobosanski.

   "Radujemo se danu koji dolazi! Zahvaljujemo na životu koji nam se svima rađa u miru. Smisaoni tjelesni napori predstavljaju oruđe dobrodjetelji. Briga o obuzdanju jezika svjedoči o tome da čovjek biva umudren u duhovnom djelanju. Međutim, neobuzdavanje jezika pokazuje odsustvo unutarnje dobrodjetelji. Blagost u ponašanju rađa čistotu srca. Ljubav prema Bogu oslobađa od robovanja grijehu. I dok ljudska slava postepeno rađa gordost, dotle gledanje na sudove Božije začinje u duši strah Božiji", ističe  mitropolit Nikolaj.

   Mitropolit dabrobosanski  čestitao je Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi!" - "Vaistinu se rodi!"

   "Svima Vama želim Bogom blagoslovenu 2011. godinu Gospodnje milosti", poručio je mitropolit Nikolaj u Božićnoj poslanici.

Današnjoj liturgiji, pored brojnih građana, prisustvovao je i nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.