BiH
0

Živković: Iduće sedmice uvjeti za potvrđivanje Vijeća ministara BiH

FENA
Milorad Živković
Milorad Živković
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas, na kraju sjednice tog doma, kazao poslanicima da bi se u drugoj polovini iduće sedmice, najvjerovatnije u četvrtak, mogli stvoriti uvjeti da se izvrši potvrđivanje Vijeća ministara BiH.

Potrebno je da SIPA završi neophodne provjere predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija je Feni kazala da se nadaju da bi to moglo biti gotovo u drugoj polovini iduće sedmice.

"Mi smo dobivali sukcesivno, prošle sedmice, 24., 26. i 27. januara zahtjeve od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za provjeru 19 kandidata za ministre i za zamjenike ministara“, kazala je Kujundžija, dodajući da je SIPA zahtjevu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dala potpuni prioritet.

Navela je i to da se većina tih informacija nalazi u drugim institucijama.

"S obzirom na to da se većina tih informacija nalazi u nekim drugim institucijama poput sudova, zemljišnoknjižnih ureda, odnosno obrazovnih institucija, poreznih uprava, ovisi o tim institucijama kojom će brzinom oni nama dostavljati te podatke“, kazala je Kujundžija.

Ponovila je da bi se sredinom iduće sedmice moglo očekivati da te provjere budu gotove.

Centralna izborna komisija BiH je krajem januara donijala odluku o izdavanju potvrda za 19 kandidata da ispunjavaju uvjete za imenovanje na dužnost ministara, odnosno zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.