BiH
0

Živković će tražiti analizu prenesenih nadležnosti

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH Milorad Živković najavio je da će u Parlamentranoj skupštini BiH zatražiti analizu svih do sada prenesenih nadležnosti sa entiteta na nivo Bosne i Hercegovine.

Kazao je da se „političari u BiH moraju uozbiljiti i raditi ono za što su izabrani“, a to znači stvaranje uvjeta za odlazak OHR-a iz BiH.

Govoreći o provedenim i reformama koje se nalaze pred BiH, Živković je u emisiji RTRS-a rekao da je RS spremna za razgovore, za razliku od zvaničnika iz Federacije BiH, „koji se kriju iza međunarodne zajednice“.

Ustvrdio je i da je ozbiljna poruka političarima i potreba što skorijeg ratificiranja Dejtonskog sporazuma u Parlamentranoj skupštini BiH, nakon čega je moguće pristupiti reformi Ustava.

On je neprimjerenim činom ocijenio obraćanje predstavnika Skupštine Kosova na sjednici Komiteta za civilno nadgledanje odbrambenih snaga NATO-a u Berlinu, kojim se, naveo je, na mala vrata legaliziraju neke kosovske institucije, zbog čega je napustio tu sjednicu.

Istaknuo je i da je na njegovu intervenciju iz izvještaja NATO-a s tog skupa povučen dio teksta u kojeme se, između ostalog, RS poredi sa sjevernim dijelom Kosova.