BiH
0

Živković: Belkić je u pravu, obavezali smo Pravobranilaštvo da knjiži imovinu na BiH

Piše: E. G.
Beriz Belkić (Foto: Klix.ba)
Beriz Belkić (Foto: Klix.ba)
Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom imovinom u Zastupničkom domu BiH čije je predlagač Mirsad Đugum, danas je negodovao zastupnik SBiH-a Beriz Belkić, jer kaže da ovakav prijedlog ne osigurava da se imovina knjiži na državu.

On je napomenuo da je Ustavni sud BiH jasno rekao da je sva imovina državna te podsjetio na zaključak ovog Doma iz 2011. kojim se poziva Pravobranilaštvo BiH da uknjiži imovinu na državu, a da je Parlament dodjeljuje kasnije na upotrebu, odnosno raspolaganje institucijama.

Pojedini zastupnici iz RS-a su negodovali da je takav zaključak usvojen, navodeći da za njega nisu glasali zastupnici iz tog entiteta. Međutim, ispostavilo se da je zaključak ipak usvojen, potrvdio je predsjedavajući doma Milorad Živković iz SNSD-a.

"U drugom krugu nije bilo dovoljno glasova protiv iz RS-a i zaključak je prošao. Znao sam da će doći na naplatu i da kolega Belkić ove dvije godine samo čeka kada će izvući taj zaključak. Eto šta se desi kada neko ne zna uopće za šta je glasao. Da ne govorimo o tome da kolege iz SDS-a ne znaju da se jednim glasom iz entiteta može donijeti odluka, ako su svi ostali suzdržani. Sve ove godine nisu naučili kako funkcinira glasanje ovdje", kazao je Živković.

Naime, u prvom krugu glasanja se utvrđuje opća većina i određeni zakon ili zaključak prolazi ukoliko ima 22 glasa za ili većinu prisutnih. Potom, se gleda koliko je iz kojeg entiteta glasova za, protiv i suzdržanih. Kada se glasalo u ovom slučaju, nije bilo pet glasova iz RS-a za zaključak, pa nije prošao u pevom krugu. Potom se išlo na usaglašavanje Kolegija Doma, a oni se nisu usaglasili, onda se ponovo glasalo, međutim tada su se brojali glasovi protiv. Da bi nešto prošlo ne smije imati dvije trećine protiv iz bilo kojeg entiteta. U ovom slučaju se desilo da nije bilo 10 zastupnika iz RS-a protiv i zaključak je usvojen, jer je u tom slučaju Darko Babalj iz SDS-a bio suzdržan, a zastupnika iz RS-a nije bilo dovoljno u tom momentu u sali. Odnosno, nije ih bilo 14, već 10, tako je 9 bilo protiv, a Babalj suzdržan.

"Dom je donio zaključak u skladu sa poslovnikom i Pravobranilaštvo BiH ga je dobilo, ali ga ne provodi. U nekoliko navrata sam tražio odgovornost Pravobranilaštva koje se 'vadilo' i objašnjavalo da je njima Valentin Inzko poslao neko pismo, da čekaju politički dogovor i slično", kazao nam je Belkić.

Rasprava o ovom Prijedlogu zakona je završena, međutim očekuje se da on neće dobiti podršku, prvenstveno zastupnika iz RS-a.