BiH
115

Tužilaštvo BiH zatražilo jednomjesečni pritvor za Živka Budimira

Piše: A. U.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Boris Grubešić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno devet osumnjičenih među kojima je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Pritvor će biti predložen za četiri osumnjičene osobe iz predmeta kodnog naziva "Memory", osumnjičenih za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama te pet osumnjičenih iz predmeta kodnih naziva "Patriot“ i "Pravda".

"Prijedlog za određivanje pritvora bit će upućen za optužene Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kolaosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića. Ovi osumnjičeni su u prisustvu svojih advokata ispitani od strane tužilaca i istražnog tima. Svi su se branili šutnjom, izuzev osumnjičenog Jurčevića koji je iznio svoju odbranu. Tužilaštvo BiH će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana iz razloga propisanih čl. 132, Zakona o kaznenom postupku, tačke A, B i D. Mjera pritvora će biti predložena zbog straha od bjekstva osumnjičenih, jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo te zbog postojane opasnosti da bi oni, boravkom na slobodi, mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, kao i iz razloga načina izvršenja ovog kaznenog djela koje je izazvalo uznemirenost javnosti u BiH", izjavio je za Klix.ba Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu o ovome predmetu u pravcu podizanja optužnice, a radi se o najobimnijoj i najvećoj akciji u postdaytonskoj BiH, kada je riječ o otkrivanju koruptivnih krivičnih djela čiji počinitelji su visoki dužnosnici.

U skladu sa procedurom, osumnjičeni su ispitani, a konkretne podatke gdje se oni sada nalaze Tužilaštvo BiH ne može davati. Nakon što Tužilaštvo uputi prijedlog za pritvor, naredna odluka je na Sudu BiH, koji će u narednom periodu odlučivati o ovom prijedlogu. Zakonski rok za odluku je 24 do 48 sati. Također, Tužilaštvo ne može dati podatke o tome ko će braniti osumnjičene.

Podsjetimo, predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, se sumnjiči da je primao mito za pomilovanja. On je noć proveo u prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu, a nešto iza 13 sati isporučen je Tužilaštvu BiH.