BiH
0

Živko Budimir posjetio Općinu Novi Grad Sarajevo

Klix.ba
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir danas je, sa saradnicima, boravio u zvaničnoj posjeti Općini Novi Grad Sarajevo, gdje se sastao s načelnikom Općine Semirom Efendićem.

Nakon razgovora, zajedno su posjetiti Franjevačku teologiju u Nedžarićima, jedinu visokoškolsku ustanovu na području općine Novi Grad Sarajevo i katoličku crkvu Svetog Luke evanđeliste, na Alipašinom Polju, koja je u izgradnji od 2007. godine.

Tom prilikom, načelnik Efendić je kazao da je izuzetna čast da je predsjednik FBiH posjetio Općinu i da je to obra prilika da zajedno posjete Franjevačku teologiju.

"Znamo šta su sve franjevci u istoriji BiH uradili, i Općina će uvijek nastojati da pomogne njihov rad kako bi imali značajnu ulogu u budućnosti", kazao je Efendić.

S gvardijanom Franjevačke teologije fra Milom Babićem, razgovarali su o funkcioniranju te visokoškolske ustanove, te o načinima kako Općina može pomoći u njihovom djelovanju.

"Kao predsjednik Federacije BiH želim dobiti informacije o samoj Općini, funkcioniranju i svim problemima s kojima se Općina susreće, a na prijedlog načelnika koji je domaćin sastanka, obišli smo i Franjevačku teologiju i razgovarali o problemima funkcionisanja ove institucije", kazao je Budimir, dodajući:

"Vjerujem da će doći vrijeme kada će sve razine vlasti voditi računa, prije svega o obrazovanju mladih ljudi, jer ovdje se ne obrazuju samo svećenici, nego i civili. Očekujem da će ovaj posjet načelnika Efendića ojačati suradnju, odnosno razviti suradnju Franjevačke teologije sa općinskim strukturama u Novom Gradu Sarajevu i doprinjeti kvalitetnijem suživotu u BiH, jer je to jedna od aktivnosti koju franjevci zdušno provode ovdje u BiH", istakao je.

Zgrada Franjevačke teologije izgrađena je 1966. godine, a prva generacija studenata upisana je 1968. godine. U akademskoj 2013./2014. godini upisano je 69 studenata, a na Teologiji predaju 22 profesora.

Efendića i Budimira u katoličkoj crkvi Svetog Luke evanđeliste primio je don Anto Jelić koji je zahvalio gostima na posjeti i na pomoći.

Nastavak izgradnje ovog vjerskog objekta Općina Novi Grad Sarajevo ove će godine pomoći sredstvima u iznosu od oko 40.000 KM.

"Za ovu crkvu je Općina izdvojila 40.000 KM. Objekt je puno skuplji, njegova izgradnja traje dugo, ali to je način da lokalna zajednica potpomogne u izgradnji", kazao je Efendić.

Fra Mile Babić je zahvalio na prijateljskoj posjeti načelnika i predsjednika FBiH, i istakao da Franjevačka teologija od 1909. godine djeluje u Sarajevu, i naglasio da tu dolaze studenti iz čitave BiH i inozemstva, a vrata su uvijek otvorena za sve ljude koji žele studirati i izučavati filozofiju i teologiju“.

Prilikom posjete predsjednika Federacije BiH Općini Novi Grad razgovarano je i o Geodetskom zavodu BiH, koji se nalazi pored same zgrade Općine, a koji je do 2004.godine radio u punom kapacitetu.

"Danas se zgrada nalazi pred prodajom, te sam zamolio predsjednika F/BiH da svojim autoritetom pomogne u rješavanju tog problema. Da se prije svega dovrši proces registracije Geodetskog zavoda BiH, jer je to u RS-u učinjeno, a u Federaciji nije. Vidjećemo da li možemo, alarmirati federalni nivo vlasti da nešto uradi za jednu instituciju koja je naš prvi komšija", riječi su načelnika Efendića.

Vlada Federacije BiH je prije izvjesnog vremena u rekonstrukciju tog objekta uložila oko 6. miliona maraka i on sada stoji prazan, uz postojanje mogućnosti da vrlo brzo bude prodat kroz izvršni postupak.