Predsjednik FBiH donio odluku
0

Živko Budimir odobrio imena tri kandidata za Ustavni sud FBiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Živko Budimir
Živko Budimir
Živko Budimir, predsjednik FBiH, odobrio je imena tri kandidata za popunjavanje mjesta sudija u Ustavnom sudu FBiH.
Živko Budimir na današnjoj pres konferenciji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Živko Budimir na današnjoj pres konferenciji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ovim činom završene su višesedmične provjere kandidata za sudije federalnog Ustavnog suda. Imena kandidata Dragice Dragičević, Mladena Srdića i Šahbaza Džihanovića bit će upućena Domu naroda FBiH na potvrđivanje.

U slučaju imenovanja sudija Ustavnog suda bio je sporan upravo Džihanović i njegovo djelovanje kao konzula BiH u Njemačkoj za vrijeme rata. Zbog toga je predsjednik Federacije BiH u proteklom periodu uradio niz provjera Dižihanovića i njegovog rada.

"Devetnaestog februara Ured predsjednika FBiH zaprimio je izvještaj državne komisije, koja je utvrdila da je Šahbaz Džihanović, obnašajući funkciju državnog konzula BiH u Minhenu, protivno zakonskim propisima, zloupotrebljavajući poziciju, davao državljanstva stranim državljanima koja su im kasnije oduzeta", kazao je Budimir.

Međutim, zbog zastare, Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu po ovom pitanju.

"Doveden sam u poziciju da mi je onemogućeno raspolagati svim činjenicama važnim za donošenje odluke. Sve vrijeme sam izložen, ne samo medijskom pritisku, već i svojevrsnom medijskom linču kojem su na određen način podlegli i međunarodni subjekti", tvrdi Budimir.

Budimir je izrazio razočarenje činjenicom da je cijeli slučaj u vezi sa Džihanovićem i izdavanjem pasoša godinama zataškavan.

"Doveden sam u poziciju, mimo svojih uvjerenja, u daljnju proceduru uputiti odluku o imenovanju Džihanovića u Ustavni sud FBiH. Na moj prijedlog da umjesto njega imenujemo nekog od preostalih uspješnih kandidata iz red Bošanjaka nisu podržali potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo", pojašnjava predsjednik FBiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Odluka o imenovanju trojice sudija Ustavnog suda FBiH bit će dostavljena u toku dana dvojici potpredsjednika, nakon čega će se o njima očitovati i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Nakon potvrđivanja imena sudija u Domu naroda, bit će popunjena upražnjena mjesta u Ustavnom sudu FBiH te će se Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa moći očitovati o zahtjevu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH od 15. februara, kada je 12 od mogućih 17 članova Kluba Bošnjaka glasalo protiv smjene Vlade FBiH, što je automatski značilo da će o cijelom slučaju odlučivati Ustavni sud FBiH.