Predsjednik FBiH donio odluku
131

FOTO / Živko Budimir istupio iz HSP-a, osniva novu stranku

Piše: J. Hadžiahmetović
Predsjednik FBiH Živko Budimir odlučio je napustiti Hrvatsku stranku prava BiH, gdje je obnašao funkciju člana Predsjedništva. Kako je kazao na današnjoj konferenciji za novinare, osnovat će novu stranku.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U obrazloženju svoje odluke, Budimir je kazao kako će novu stranku osnovati do kraja marta, a njena osnivačka sjednica trebala bi biti krajem maja.

"Razlog istupanja iz HSP-a je, prije svega, nefunkcioniranje stranačkih tijela i izostanak stranačke politike i stavova po ključnim pitanjima političkog života u BiH, kao i izostanak podrške stranačkih tijela i same stranke u mojim aktivnostima vezanim za zaštitu digniteta braniteljske populacije i insistiranju na zakonitosti djelovanja u procesu revizije braniteljske populacije", kazao je Budimir.

Kako kaže, sudjelovanje u vlasti prihvatio je sa namjerom djelovanja u svrhu poboljšanja pozicije hrvatskog naroda u Federaciji BiH, što bi u konačnici omogućilo, kazao je, poboljšanje pozicije Hrvata u cijeloj BiH.

"Način na koji je HSP vođena u protekle dvije godine i odnosi koji su vladali unutar Stranke jasan su pokazatelj da te ideje nisu bile istovjetne svima u vodstvu HSP-a, te da su neslaganja i razlike nepremostive, pa je stoga nemoguće moje daljnje djelovanje u HSP-u BiH", pojasnio je predsjednik FBiH.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
On tvrdi kako njegovo mišljenje dijeli i dio članstva stranke iz koje je danas istupio te on očekuje njihovo pridruživanje novoj političkoj stranci na čijem bi se Budimir trebao nalaziti. Potvrdio je kako će ta nova stranka izaći već na sljedećim Općim izborima naredne godine.

"Svrha svake političke stranke i njenog djelovanja je biti aktivan sudionik političkog života, a to se može jedino ako se izlazi na izbore", kazao je Budimir te dodao kako stranku formira radi građana BiH i zbog ličnog nezadovoljstva sadašnjim političkim prilikama u našoj zemlji.

Upitan o eventualnoj saradnji sa Željkom Komšićem, koji također osniva stranku, Budimir je kazao kako bi pristupio njegovoj političkoj stranci da dijele političke svjetonazore, što nije slučaj.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Ja BiH ne vidim kao građansku državu. Uvažavam činjenicu da u BiH žive tri naroda i politička stranka u kojoj ću ja djelovati će respektirati tu činjenicu, to će biti jedna od osnova stranke", pojasnio je Budimir te dodao kako nova stranka koju osniva neće imati nikakav nacionalni predznak.

"Radni naziv imena je Stranka pravde i povjerenja", kazao je Budimir na današnjoj konferenciji za novinare.

Budimir je dodao i to kako se nada da će odluku po pitanju imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH donijeti u toku naredne sedmice, nakon što budu završene dodatne provjere kandidata.