BiH
0

Živinice: Direktor ne da diplome učenicima dok ne plate 10 KM za videonadzor

Piše: M. B.
Gimnazija Živinice
Gimnazija Živinice
Maturanti Gimnazije Živinice ne mogu dobiti svoje diplome jer nisu uplatili po 10 KM za ugradnju videonadzora u školu. Učenici tvrde da ih direktor ucjenjuje.

Učenici su se obratili našoj redakciji rekavši kako su se mnogima obraćali za pomoć, ali njihov problem nije riješen i njihova prava su narušena.

"Naime, sadašnji direktor naše škole Tihomir Vasić ucjenjuje učenike završnih razreda, koji su zapravo svoje školovanje ovdje već čestito završili, da im neće dati diplome ukoliko ne plate po 10 KM za videonadzor. Tu odluku je navodno donio Parlament Vijeća roditelja naše škole, međutim ta odluka je donesena i uvažena bez znanja preostalih članova tog Vijeća, a potpisao ju je samo jedan član. Na dokumentu, koji smo mi tek jutros vidjeli, piše da je sastanak održan u martu ove godine, a planira se realizovati tek početkom sljedeće školske godine, dakle kad tih učenika, koje on ucjenjuje, i ne bude više tu", rekao nam je jedan od učenika ove škole.

Učenici ističu da su se bunili zbog toga što im je to prevelik iznos, a direktor ih je tada počeo ucjenjivati diplomama, rekavši kako ih neće podijeliti dok ne uplate tu sumu.

"Već određeno vrijeme on nas ucjenjuje i vrši pritisak, pa su neki učenici posustali i platili. Međutim, 18. juna, kada su nam trebala biti podijeljena svjedočanstva i diplome, došli su učenici završnog razreda i nekoliko roditelja zbog tog sve većeg problema. Naš direktor je izašao iz kancelarije i, ne želeći saslušati nikog od nas, samo je rekao da on diplome neće potpisati bez novca koji dugujemo. A naša obaveza, koju smo mi uzgred ispunili, je bila da platimo odštetu", dodao je učenik.

Direktor gimnazije Tihomir Vasić rekao je kako je akcija za prikupljanje novca za videonadzor počela ove školske godine, te da ju je naslijedio od prethodne direktorice. Ističe kako su akciju roditelji prihvatili i da su je potpisali članovi Vijeća roditelja škole.

"Činjenica je da su se pojedini maturanti bunili i pitali zašto da plaćaju kada odlaze, ali bilo je planirano da se akcija završi tokom ove školske godine. Međutim, zbog opstrukcija pojedinih učenika, među kojima su i oni kojima su roditelji dali novac, a oni ga potrošili, ona je sada prolongirana za septembar. Tražio sam da mi dođu njihovi roditelji, ali ih oni nisu htjeli dovesti", rekao je Vasić.

Istakao je kako nema nikakvih ucjena, ali da je istina da pojedini učenici nisu dobili diplome, jer čeka da njihovi roditelji dođu po njih.

"Znam da je situacija teška, ali ovo je veoma bitno za sigurnost učenika. Bilo je i slučajeva gdje roditelji učenika, zbog teške finansijske situacije, nisu mogli platiti pa smo se snašli za njih, razumijemo kada nemaju. Nikada nije rečeno da neće dobiti svoje diplome, ali moraju ispunjavati svoje obaveze", rekao je Vasić.

Član Vijeća roditelja Gimnazije Živinice Halid Puzić potvrdio je kako su ovaj dokument potpisali roditelji Vijeća u martu ove godine.

"Roditelji su donijeli tu odluku za vrijeme prethodnog direktora za navedenu školsku godinu i to smo učinili radi njihove sigurnosti, koja je vrlo bitna", rekao je Puzić.

No, vrijeme prolazi i bliži se vrijeme upisa na fakultete. Većina učenika je platila 10 KM za videonadzor, dok nekolicina njih nije i još čekaju svoje diplome.

"Želimo da se zna za ovu sramotu. Mi ćemo biti savjesni jer smo se pokušali boriti protiv nepravde koja je danas ovdje učinjena nama, a sutra će to biti veća nepravda učinjena nekome drugom", kaže učenik.