BiH
0

Živanović: Suzdržite se od dramatičnih izjava na sjednicama Gradskog vijeća

FENA
U nastavku treće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici nisu usvojili Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Sarajeva za period od 1. januara do 31. decembra 2012. godine, u kojem je naveden dug od 2.195.176,06 KM.

S obzirom da su vijećnici tokom rasprave spominjali deficit i od tri miliona KM, vijećnik SDP-a Miroslav Živanović kazao je da to govori o nepoznavanju situacije, odnosno da je neusvajanje izvještaja bilo očekivano na današnjoj sjednici.

"Ovakvom odlukom želi se pravdati ono kako se sad nova uprava postavlja prema nekim projektima i prema poziciji Grad Sarajevo", kaže Živanović.

Osvrćući se na Izvještaj o ostvarivanju politike Grada Sarajeva i aktivnostima gradonačelnika Grada Sarajeva za period od 1. januara do 31. decembra 2012. godine, koji također vijećnici nisu usvojili, istakao je da bi volio "da su se uspjeli nastaviti projekti koji su bili u ovom Izvještaju, posebno onaj koji se odnosi na porodilje".

To što se polako odustaje od takvih projekata smatra "da to neće doprinijeti gradu u njegovoj afirmaciji, kao ni osnaživanju pozicije i snažnijem zagovaranju za provođenje onog što su presude Ustavnog suda, koje vrlo jasno govore u korist Grada Sarajeva i našeg prava na lokalnu samoupravu".

Na neusvajanje ovih Izvještaja Živanović gleda i s te strane da trenutno u Gradskom vijeću ima novih vijećnika, koji se, mišljenja je, još uvijek najbolje ne snalaze u ovoj situaciji.

"Zato će još biti ideja tog tipa. Treba proći malo vremena da se ljudi bolje upoznaju s radom Gradskog vijeća i Gradske uprave pa ćemo biti oprezniji što se tiče ovih dodatnih mehanizama o kojima se govori", kaže Živanović.

Ukazao je na važnost da se insistira da se govori argumentirano i da se treba suzdržati od jedne loše navike - da se prostor Gradske vijećnice koristi za proklamacije, dramatične izjave koje nemaju veze sa realnošću.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesen je zaključak da Odbor za budžet i finansije ispita deficit budžeta od 2.195.176,06 KM, koji je nastupio u 2012. godini.

Odbor za budžet i finasije je ustanovio da je deficit iz 2011. godine bio 1.111.000 KM, koji je trebao biti anuliran u 2012. godini.

"Međutim, taj minus je porastao za još milion KM. Gradonačelnik Sarajeva je uputio dopis Uredu za reviziju Federacije BiH, koji će to dalje ispitivati", rekao je vijećnik SDA Jusuf Lošić.