BiH
0

Živanović primio studente iz Švicarske

Sarajevo-x.com
Živanović sa studentima iz Švicarske
Živanović sa studentima iz Švicarske
Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović primio je danas studente koji pohađaju "Franklin College", američki univerzitet u Luganu (Švicarska). Blizu 30-tak studenata ovog univerziteta, sa profesorom – direktorom Odjela političkih nauka Melvinom Schleinom u okviru studijskih putovanja, svakog semestra posjećuju različite dijelove bivše Jugoslavije.

S obzirom na interesovanja koja su iskazali studenti iz Lugana tokom današnjeg susreta u Gradskoj upravi, zamjenik gradonačelnika Živanović ukratko ih je upoznao sa historijom grada Sarajeva, osvrnuvši se na ratne i poslijeratne društveno-političke i ekonomske situacije u BiH i Sarajevu, odnosu Grad-Kanton, te o ulozi i problemima s kojima se susreću mladi BiH iz Sarajeva kad je u pitanju njihovo obrazovanje i zapošljavanje.

"U ratu, Sarajevo je bilo većim dijelom devastirano. Puno toga smo popravili i sagradili, ali je teško oporaviti stanovništvo od ratnih trauma. Međutim, mi ne želimo stvoriti sliku Sarajeva kao mjesta gdje se dešavaju samo negativne stvari, već želimo istaći da u ovom gradu žive sve etničke grupe zajedno", istakao je Živanović.

Zamjenik gradonačelnika pozdravio je ovakve susrete, te studentima iz Lugana ukazao na pozitivna dešavanja u Sarajevu, osvrnuvši se na kandidaturu Sarajeva i Istočnog Sarajeva za organizaciju zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine.