BiH
0

Žitoprerađivači očekuju aktivniji odnos vlasti u rješavanju problema

FENA
Žitoprerađivači su na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu istaknuli u četvrtak kako je nužno da se državne i entitetske vlasti aktivno uključe u rješavanje položaja mlinsko-pekarske industrije nakon smanjenih prinosa i naglog rasta cijene pšenice na svjetskom tržištu.

Direktor Sektora privrede VTK-a BiH Savo Marjanac podsjetio je da je pšenica lani u vrijeme otkupa na našim prostorima koštala između 95 i 115 eura za tonu, a sada je cijena oko 235 eura po toni.

"Poskupljenje pšenice će uzrokovati povećanje cijena svih proizvoda od pšenice. Situacija je pogoršana sušom u kojoj je oštećen kukuruz, tako da će vjerovatno proizvođači pšenicu koji su zadržali u vlastitim silosima koristi i za stočnu hranu s obzirom da je i stočni fond ugrožen zbog smanjenih prinosa kukuruza", kazao je Marjanac.

Mlinari tvrde da su njihove zalihe zanemarljive i da je još manje tržnih viškova u BiH, pa promtno treba obezbijediti pšenicu iz uvoza. Srbija je stavila privremenu zabranu na izvoz pšenice, a male su količine koje bi BiH mogla nabaviti iz Hrvatske i Mađarske.

Razmišlja se i o prekomorskim zemljama, a predsjednik Grupacije mlinske, pekarske i konditorkse industrije BiH Halil Mešan naglašava da će u svemu tome biti neophodna pomoć organa vlasti BiH i entiteta jer žitoprerađivači s vlasititim kapitalom ne mogu riješiti taj problem.

Ukupni prijavljeni tržni viškovi u BiH ne prelaze 50.000 tona, a godišnje potrebe BiH su između 400.000 i 500.000 tona.

Predsjednik mlinsko-pekarske industrije pri PK Brčko distrikta Miroslav Ćosić kazao je da očekuju od vlade BiH ukidanje carine od šest posto za uvoz iz trećih zemlja, te pomoć u organizaciji uvoza oko 50.000 tona pšenice koliko je potrebno BiH za sljedeća tri mjeseca i da se sve to hitno uradi.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara PKRS-a kazao je da će daljnji rast cijena kukuruza vjerovatno izazvati još veći porast cijena pšenice na šta ne mogu uticati.

"S obzirom na poskupljenje osnovne sirovine u mlinarstvu - pšenice, neminovno je poskupljenje mlinskih i pekarskih proizvoda", dodao je Kos.