BiH
0

Zimska turistička sezona u BiH počinje na Bjelašnici

Sarajevo-x.com
Zvanično otvaranje zimske turističke sezone u BiH na Bjelašnici desit će se u subotu 15. decembra 2007. godinje. Iako je, za razliku od prošle, ove godine snijeg poranio, "zahuktavanje“ zimske sezone tek predstoji.

Naime, očekuje se da će, ukoliko stanje sniježnog pokrivača bude povoljno, primicanjem novogodišnjih praznika i zimskih ferija rasti i ineteresovanje za boravak na snijegu.

U tom kontekstu, primjereno i kalendarskom nastupanju zime, turistička struktura BiH, po drugi put u poslijeratnoj BiH (prošle godine na Jahorini) i zvanično će obilježiti zajedničko otvaranje zimske turističke sezone, a u okviru nastavka promotivne kampanje "Osmijeh za Bosnu i Hercegovinu".

Scenarijem događanja predviđeno je učestvovanje svih 6 ski centara u BiH – Risovac (Blidinje), Čajuša (Kupres), Bjelašnica – Igman, Jahorina, Vlašić i Kozara, kao i predstavnika drugih manjih skijališta – Rostovo, Ruišta, Smetovi, Oštrelj i drugih.

Domaćin i nositelj organizacije ovoga skupa je Turistička zajednica Kantona Sarajevo, koja će se pobrinuti da za ovu priliku pripremi lijep i interesantan program. Biće to zanimljiv kulturno zabavni i gastro preformans sa brojnim učesnicima. Kao i obično u ovakvim prilikama očekuje se veći broj zvanica iz reda izvršne i zakonodavne vlasti, općina, gradova, sportskog i javnog života u BiH, kao i članovi diplomatskog kora te predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave razvojem turizma u BiH.

Biće pozvani i predstavnici preko tri stotine hotela iz BiH, zatim predstavnici brojnih turističkih agencija, kao i cjelokupne turističke strukture iz oba entiteta.

Za građane Sarajeva i posjetioce iz drugih mjesta BiH biće pripremljena prigodna iznenađenja.

Organizatori ovog projekta prvog u nizu od 10 projekata iz okvira kampanje "Osmijeh za BiH" su: Turističko udruženje u BiH, Turistička zajednica Federacije BiH, Turistička organizacija RS, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i turizma u Vladi RS-e, Vlada Brčko Distrikta, RTV F BiH, RTRS.

Cijela svečanost biće dostupna i gledateljstvu u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH putem direktnog TV prijenosa, kao i kroz TV serijal "Turizam Plus“, a Press centar manifestacije snadbijevaće informacijama preko 260 medijskih kuća (redakcija) u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.