BiH
0

Zimska idila u Pionirskoj dolini

Sarajevo-x.com
Bez obzira na niske temperature, ovih dana Sarajlije koje posjete Pionirsku dolinu i zoo vrt uživaju u predivnom hortikulturnom ambijentu, upotpunjenom zimskim dekorom, šetnji u prirodi i na svježem zraku, zabavi, rekreaciji i igri na dječijim igralištima sa toboganima, ljuljaškama, klackalicama.

RZC "Pionirska dolina" i zoo vrt otvoren je 365 dana u godini, a radno vrijeme prilagođeno je godišnjim dobima, tako da je trenutno od 8 do 19 sati.

Kako Pionirska raspolaže fondom od 36 životinjskih vrsta, tako posjetioci ovih dana uglavnom najviše vremena provedu obilazeći nastambe u kojima su smještene razne životinje, gdje mogu vidjeti kako životinje provode zimske dane. Životinje koje se, između ostalog, mogu vidjeti u jedinom zoološkom vrtu u BiH su mrki medvjedi, škotsko govedo, jeleni i srne, te lame, klokani, dikobrazi, rakuni, pauni i druge vrste peradi. U vrlo atraktivnom terariju i akvariju smješteni su majmuni u jednom i egzotične vrste gmizavaca (boa, kajman, kornjače, iguana) u drugom dijelu.

Zimski uslovi tretiranja životinja u Pionirskoj dolini stupili su na snagu početkom novembra prošle godine, a podrazumijevaju primjenu "zimskog" jelovnika za životinje, termoizolaciju nastambi u kojima je smješteno pojedine životinjske vrste kojima niske temperature zraka nisu adekvatne. Takav režim tretiranja životinja zadržat će se do proljeća, odnosno dok vremenski uslovi to budu nalagali. Bitno je napomenuti da su sve životinje izuzetno dobrog zdravstvenog stanja i pod stalnim su nadzorom veterinara i zaposlenog osoblja.