Pejzaž izuzetne ljepote
0

Zimska idila na vodopadu Skakavac

Sarajevo-x.com
(Foto: Edin Ćosić i Tarik Omeragić)
Čitatelji portala Sarajevo-x.com Edin Ćosić i Tarik Omeragić ovog vikenda su boravili na Skakavcu, jednom od najpoznatijih sarajevskih izletišta. Kako su nam kazali, prelijepi vodopad okovan je ledom.

Vodopad Skakavac se nalazi 12 kilometara sjeverno od Sarajeva, iznad sela Nahorevo. To je jedan od najvećih i najljepših vodopada u BiH i predstavlja pravu turističku atrakciju.

Skakavac se nalazi u kategoriji rezervata prirode, lokalne vrijednosti, pravno je zaštićen još 1954. godine. U toku 2002. godine, na osnovu evaluacije prirodnih vrijenosti, proglašen je spomenikom prirode u skladu sa kategorizacijom IUCN-a.

Vodopad je visok 98 metara. Iako nema veliki protok vode, odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Okolno područje je jedno od najheterogenijih na tom prostoru, gdje dominiraju smrčevo-jelove šume i bukovo-jelove šume.

U neposrednoj blizini vodopada, nalaze se šume i šikare crnog graba i jesenje šašike, te crnog graba i crnog jasena. Posebno interesantna je vegetacija na stijenama oko vodopada, koja obiluje endemičnim i relikatnim vrstama.

Vodopad Skakavac, po mnogo čemu izuzetan, predstavlja jedan od najatraktivnijih turističkih motiva u neposrednoj blizini Sarajeva.