Preporuka za vikend
0

Zimi izletište Zlača pruža poseban ugođaj

Sarajevo-x.com
Ukoliko želite pobjeći od gradskog saobraćaja i vreve te iskoristiti snijeg koji je ovih dana poprilično napadao, za ljubitelje zimskih sportova ski-staza na Konjuhu sigurno će biti atraktivan i zanimljiv doživljaj. Ski-centar Karaula posjetiocima nudi mogućnost za dobru rekreaciju i zabavu, a za ovaj vikend najavljen je rekordan broj posjetilaca.

Planina Konjuh oduvijek je bila popularna turistička destinacija na području Tuzlanskog kantona, posebno kada je u pitanju zimski turizam. Nalazi se na sjeveroistočnom dijelu BiH i prostire se u nekoliko općina regije Tuzlanskog kantona-Banovići, Kladanj i Zavidovići. Ovaj vikend za koji je najavljeno još snježnih padavina, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona preporučuje nekoliko atraktivnih destinacija na ovoj planini.

Šetnja na svježem planinskom zraku nikome ne škodi, naprotiv, dobra je za našu kondiciju, pomaže da se opustimo, razbistrimo misli i pobjegnemo od svakodnevnice. Posebno popularno izletište na planini Konjuh jeste izletište "Muška Voda" u dolini rijeke Drinjače. Muška Voda je vrelo na kojem izvire voda kojoj se pripisuju afrodizijačke moći. Oko ovog izvora izgrađeni su mnogobrojne pješačke i ski-staze, sportski tereni i planinarski dom. Muška Voda, kao izletište, posjećena je tokom čitave godine, a posebno zimi, kada se nakon iscrpne šetnje i boravka na snijegu možete ugrijati u motelu "Muška voda", gdje posjetioci mogu potražiti i smještaj, ukoliko odluče da produže svoj boravak na ovom dijelu planine Konjuh. Duboko u planini Konjuh smješteno je poznato izletište "Zlača" i istoimeni hotel.

Zlača se nalazi 12 kilometara od Banovića i nudi potpuni užitak za porodični ili romantični odmor u hotelu koji je okružen nedirnutom prirodom. Šetanje, uživanje u zimskim sportovima, samo su neke od aktivnosti koje će vas u ove hladne dane zabaviti na Zlaći. Da bi boravak na ovom izletištu bio potpun, pored hotela Zlača tu se nalazi i Villa "Sensi", gdje izletnici dobivaju potpuni ugođaj. Uz pucketanje vatre u kaminu mogu kroz prozor posmatrati prirodu koja ih okružuje, ali također iznajmiti i sobu.

Ako ste zaljubljeni u planinarenje posebno će vas oduševiti Zobik koji se nalazi na osamljenom mjestu, a od hotela Zlača udaljen je oko pet kilometara. Na Zobiku postoji planinarski dom koji ima smještajni kapacitet od dvadesetak ležaja. Ovo je inače najdraža stanica za planinare, tu se nalazi i nekoliko stolova i klupa, kao i roštilj, drva i ugalj, i sav pribor za pripremu čaja ili nekog drugog toplog napitka.