BiH
98

Zima u Pionirskoj dolini: Lavice Sarajčica i Piolina uživaju u decembarskom suncu

Piše: E.S.H.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sarajevski zološki vrt je privlačan Sarajlijama i tokom zimskih dana. Sunčani dani se iskoriste za šetnju stazama kroz Pionirsku dolinu, a posljednja tri mjeseca najveću pažnju privlači lavica Piolina.

Zimski režim u Pionirskoj dolini je počeo u oktobru, a podrazumijeva smještanje životinja u adekvatne uslove zbog hladnoće i niskih temperatura. Promijenjen je režim ishrane i uključeno grijanje.

"Imamo nastambe sa termoizolacijom u kojima je temperatura plus pet stepeni. Sve nastambe su napravljene po standardima Evropske asocijacije zoloških vrtova. Nadamo se da ćemo imati prinove tokom zimskih dana i da ćemo obradovati posjetioce", rekao je za Klix.ba Esad Tajić, upravnik Pionirske doline.

U Pionirskoj dolini imaju velike ambicije, ali nabavka novih životinja zavisi isključivo od finansijskih sredstava i mogućnosti sarajevskog zoološkog vrta. Uskoro će biti organizovana i škola prirode za najmlađe koji će moći učiti o životinjskim vrstama koje imamo u sarajevskom zoo vrtu.

Piolina najveća radost

Razigrana Piolina je najveća radost u Pionirskoj dolini. Posjetioci najradije stoje ispred nastambe i čekaju kada će ponosna lavica Sarajčica izaći iz svoje nastambe i pokazati svoje mladunče. Lav Rily ponosno riče, pokazuje ko je glavni, ali kada trebaju izaći majka i mladunče, on mora u nastambu, kako bi se spriječili eventualni napadi. Lavica uči Piolinu kako da se brani i kako da se ponaša u vanjskom svijetu.

Pionirsku dolinu je posjetila i porodica Bratović koja živi u Londonu: Kažu da im je, iako imaju priliku vidjeti londonski zoo vrt, ovaj naš draži.

"Dolazimo i zimi i ljeti i super nam je ovdje. Djeca vole ovaj zoološki vrt, i životinje i park, prekrasno nam je i sve je super organizovano. Životinje su sretne što je važno. Ulaz u londonski zoološki vrt košta oko 70 eura, on je spektakularan i ima sve životinjske vrste, ali moja djeca više vole doći ovdje. Bliži su životinjama i vole tu vezu sa životinjama", rekla nam je Aida Bratović koja je sa suprugom i dvoje djece prošetala Pionirskom dolinom.

Veterinar Vedad Škapur, koji svakodnevno brine o zdravlju životinja, nam je rekao da se pri nabavci životinja brine da im se mogu osigurati adekvatni uslovi. Posljednje životinjske vrste koje su došle u Pionirsku su merkati i lemuri, koji su u top pet životinjskih vrsta u svim zoo vrtovima Evrope. Posebno su zanimljivi najmlađima.

"Super su se prilagodili i u svojim su prostorima koji se griju. Piolina je najosjetljivija kada je riječ o temperaturi, ali je pustimo ako je 5-7 stepeni vanjska temperatura. Lemure ne puštamo nikako ako nije plus 15 stepeni. Naši posjetioci su prepoznali to što mi želimo poboljšati našu ponudu, pa smo ove godine napravili najbolji finansijski rezultat od rata", izjavio je Škapur za Klix.ba.

Sve prinove ženke

U Pionirskoj dolini kažu da je 2014. godina bila "ženska godina" jer su sve prinove ženke. U februaru je rođena ženka zebre, pa je posjetioce obradovala ženka lava Piolina, a rođena su i dva valabi klokana koji su ženke.

Što se tiče režima ishrane, za svaku životinju je poseban, a tokom zimskih mjeseci podrazumijeva kaloričniju i ishranu bogatu vitaminima i mineralima.

"Lav jede sedam kilograma goveđeg mesa dnevno. Pošto mi imamo dva lava, dnevno pojedu 14 kilograma mesa. Pet dana jedu goveđe meso, šesti dan jedu sedam kilograma pilećeg mesa, a sedmi dan su na dijeti. To je ciklus koji se ponavlja. Piolina još uvijek jede samo majčino mlijeko", pojasnio nam je veterinar Škapur.

Godišnje se na hranu troši oko 200.000 KM. Važno je da se ne koriste nikakvi otpaci, već je hrana uvijek svježa. Ishrana i higijenski uslovi uvijek moraju biti adekvatni i životinje se moraju hraniti prema standardima. Najzahtjevnije životinje za hranjenje su egzotične životinje, jer je njihova egzotika povezana sa ishranom i njihovim zahtjevima.

Uvjerili smo se da se svakodnevno čiste prostorije gdje borave životinje, te da im se servira svježa hrana pripremljena samo za njih. O tome se brine osoblje KJKP Park. Makaki majmunima se servira čaj od kamilice sa medom, a za svaku životinju su određeni standardi za ishranu. Problem predstavlja to što posjetioci često ne pročitaju koja hrana je dozvoljena za određenu životinju, pa im daju smoki ili hljeb, što nije dobro.

"Životinje ovdje nisu gladne i svaka životinje dobije ono što je za nju dobro. Smoki, hljeb i druga hrana nama samo predstavljaju problem i molimo posjetioce da im ne daju hranu, jer ovdje dobiju sve što im je potrebno", ispričao nam je veterinar Vedad Škapur.

Pionirska dolina i tokom hladnijih dana ima šta ponuditi posjetiocima, svi koji požele vidjeti sarajevski zoološki vrt u zimskom ruhu su dobrodošli, poručuju iz Pionirke doline.