Analiza vještaka
1

Zijad Turković dobio SMS: Svi kojima si dužan su nestali. Čudno

Piše: F. Bakić
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Zijad Turković u sudnici (Foto: Sud BiH)
Na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalima danas je u Sudu BiH svoj nalaz i mišljenje iznio vještak Samir Babić, koji je vještačio više mobitela, među kojima je bio i Turkovićev.

"Šta tražiš Rajka. Bio je godinu dana kod tebe na Ciglanama. Znaš ti gdje je on. Svi kojima si ostao dužan para su nestali. Čudno", sadržaj je poruke koju je Turković primio od nepoznatog pošiljatelja, koji je označen kao XY početkom septembra 2010. godine.

Turković je, kako je naveo Babić, u istom periodu primio i SMS poruku sa broja za koji je utvrđeno da ga je koristila Rajkova majka Sofija Milovanović sa sadržajem: "Gospodine, ja sam Rajkova majka. Neće da mi se javi. Preklinjem te da mi se Rajko javi hitno. Hvala".

Na ovu poruku je Turković odgovorio: "Greška je neka. Ne poznajem nikakvog Rajka. Molim da mi ne dosađujete. Hvala".

Optuženi Turković je kasnije kazao da Rajka poznaje i da ga je upoznao kao Grgu.

Vještak Babić je zatim kazao da je prilikom analize dva mobitela, koji su pronađeni uz tijelo Wernera Ajdarija, utvrdio da su bazne stanice, preko kojih se može locirati određeni telefon, evidentirale da je 25. marta bio u Sarajevu u večernjim satima. Tada je ostvarivao komunikaciju sa osobama u mobitelu označenim kao Sandokan, Blaž i Đina.

"U večernjim satima 25. marta Ajdarijev mobitel je postao pasivan, što znači da više nije ni upućivao, niti primao pozive. Nešto kasnije dolazile su mu poruke sa sadržajem: 'Vera, javi se da znam da si dobro'. Ajdarijev mobitel je 27. marta evidentirala bazna stanica na Stupu", ispričao je Babić.

On je također vještačio i SIM karticu koja je pronađena u stanu na Ciglanama, a za koju se kasnije ispostavilo da je pripadala ubijenom Milovanoviću. Jedna od poruka, koja je zabilježena na kartici, je bila: "Halo sine, šta je s tobom, javi se", koja je upućena sredinom marta 2010. godine.

Svoj nalaz i mišljenje danas je iznio i vještak Alija Kotarević, koji je vještačio odjeću ubijenih Mithata Mekića i Lusie Salas Cortes te ispričao da je konstatirao više oštećenja nastalih vatrenim oružjem, ali se nije mogao izjasniti o vrsti i kalibru oružja.

Vještaci Jakov Andrić i Hatidža Muratović su naveli da su na kutiji "Biljni mrs", koja je pronađena u kuhinji kuće u Binježevu, gdje su živjeli Mekić i Salas Cortes, pronašli otisak prsta optuženog Fadila Aljovića.

Saslušana je i Enida Alispahić, bivša djevojka osuđenog člana zločinačke organizacije, Hajrudina Memovića, koja je ispričala da je 1. marta 2010. godine sjedila sa tadašnjim mladićem u kafiću Tequila. Memović je, kako je navela svjedokinja, u kafiću u 2-3 navrata kratko komunicirao sa njoj dvije nepoznate osobe, te je shvatila da se trebala obaviti neka "primopredaja". Memović je bivšoj djevojci kasnije rekao da nikome ne govori o tom događaju.

Osim Enide Alispahić, iskaze su dali svjedoci Muniba Hasanović, Ešref Nizić i Ismet Seferović, a nastavak suđenja je zakazan za 31. maj.