BiH
86

Žigić: Roditelji zabrinuti za sigurnost svoje djece, potrebno veće prisustvo policije pred školama

Klix.ba
Pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo prijavljena su četiri slučaja pokušaja otmice djece u kojima je nepoznata muška osoba prilazila djeci i zvala ih da pođu s njim. U dva navrata muška osoba je koristila i VW Kombi. Sve ovo je zabrinulo roditelje u KS koji smatraju kako je potrebno da vlasti i policija učine više kako bi se poboljšala sigurnost djece.

Adil Žigić, predsjednik Udruženja roditelja maloljetne djece, kazao je kako su roditelji kontinuirano zabrinuti jer je sigurnost svih građana ugrožena.

"Treba sigurnost podići na viši nivo, jer imamo raznih vrsta destrukcije usmjerene prema djeci, a trebamo imati nultu toleranciju kada su takve stvari u pitanju. Ne bi se smjelo dogoditi u bilo kojem dijelu BiH da djeca budu ugrožena, jer smo potpisali Konvenciju UN-a o zaštiti djece i njihovih prava i mislim da bi država trebala povesti računa o tome", rekao nam je Žigić.

Roditelji su kazali kako ne osjećaju prisutnost policije na ulicama u blizini obrazovnih institucija.

"Policija patrolira kolima, ali trebali bi stajati ispred objekata gdje borave djeca i igraju se, oko škola, a posebna pažnja bi se trebala usmjeriti na to da policajci budu u školskim dvorištima", kazao je Žigić, predsjednik Udruženja koje je već imao inicijativu kojom je tražilo da po jedan policajac bude u dvorištima škola.

Istraživanja su pokazala da nastavnici, roditelji i djeca najviše vjeruju "školskim policajcima" te stoga u školskom dvorištu treba biti jedan čuvar reda. Iako on ne može garantovati potpunu sigurnost, roditelji većine učenika kažu da je i sama njegova prisutnost dovoljna. Smatraju da bi se njegovim prisustvom spriječila eventualna nezgoda, ili bilo kakav pokušaj upada u školu.

"Mi stalno molimo, jer ne možemo nikome narediti. Smatramo da bi prisustvo policije u školskim dvorištima bilo najjeftinije jer je nenadoknadiva šteta ako se nešto dogodi djetetu. Ponovo apelujemo da na svakom mjestu gdje borave djeca bude kontinuirani nadzor dok su djeca tu, jer je to nužno u svim gradovima, a posebno u velikim, jer je tu više kriminaliteta", rekao je Žigić.

Ističe kako je sigurnost djece dovedena u pitanje i da su za to odgovorni svi pa i legalne institucije. Poručio je roditeljima da pojačaju nadzor nad djecom i da u svakom trenutku znaju gdje su.

"Roditelji trebaju pratiti djecu u školu i iz škole, prelaziti s njima ulicu i biti upućeni u sve što se dešava", kazao je Žigić.

Podsjetimo, MUP KS je objavio da je 4. oktobra ove godine pedagog Osnovne škole "Pofalići" obavijestio policiju da su tri njihova učenika rekla kako su u blizini škole vidjela muškarca koji ih pozivao da idu s njim, što su odbili. Dva dana poslije policijski službenici su po pozivu jednog roditelja intervenirali u ulici Humska, općina Novo Sarajevo, kada je majka jedne djevojčice izjavila da je njenu kćerku i drugaricu s kojom je bila u blizini škole, muškarac također pozivao da idu s njim, što su djevojčice odbile.

Nadalje, 10. oktobra 2016. godine u 16 sati roditelji jedne djevojčice su obavijestili policiju da se istog dana oko 14:30 u ulici Bardakčije, općina Centar, pored nje zaustavio VW kombi iz kojeg ju je maskirani muškarac pozvao da uđe u vozilo, što je ona odbila i uspjela pobjeći. A 12. oktobra 2016. godine oko 10:45 sati policija je obaviještena da se također u ulici Humska jednom učeniku OŠ "Pofalići" obratio muškarac iz motornog vozila VW kombi pozivajući ga da uđe u vozilo, što je dječak odbio i događaj prijavio policijskim službenicima.