BiH
17

Zidine upravne zgrade Rijaseta služe za šaranje i kao parking, nema novca za nastavak izgradnje

Piše: E.S.H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH je počela u februaru 2009. godine, a odluka o izgradnji trajnog sjedišta Islamske zajednice u BiH u sarajevskom naselju Kovači je donesena 26. juna 2007. godine. Gradilo se dvije godine, a onda je nestalo novca i sve je stalo.

Zgrada bi trebala predstavljati administrativni centar Rijaseta s rezidencijama reisu-l-uleme i muftija. Danas na Kovačima stoje betonske zidine išarane natpisima, a prostor ispred ulaza se koristi kao parking.

Na iftaru, koji je održan 28. augusta 2010. godine, tadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je prisutnima saopćio da je libijski lider Moamer Gadafi odlučio finansirati preostale radove na upravnoj zgradi i na taj se način upisati među najveće vakife u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini. Tada je jednoglasno prihvaćeno da upravna zgrada Islamske zajednice nosi ime "Vakuf Moamer Gadafi".

Cerić je uputio telegram libijskom lideru zahvaljujući mu se na velikodušnosti, na bratskoj brizi o islamu i muslimanima u svijetu, posebno na Balkanu i Evropi, te je izrazio zadovoljstvo što će upravna zgrada nositi njegovo ime kao trajno sjećanje na bratsku ljubav i prijateljsvo između libijskog i bosanskog naroda. Međutim, od kada su na Gadafijev režim udarili libijski pobunjenici, više se nije spominjala obećana donacija vrijedna 5,3 miliona eura. Gadafi je ubijen 2011. godine, a na Kovačima su prekinuti radovi.

"Izgradnja upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na Kovačima je obustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava", potvrđeno nam je i iz Rijaseta. Navode da u narednom periodu planiraju nastaviti radove na završetku izgradnje upravne zgrade i nakon što osiguraju potrebna sredstva počet će radovi.

Dodaju da trenutno nije moguće govoriti o tačnom iznosu potrebnom za završetak svih radova, jer to zavisi od više faktora, a trenutno se vrši revizija projekta u nekim njegovim dijelovima. Ideja za izgradnju Upravne zgrade Rijaseta postoji već duži period i nastala je kao rezultat stvarne potrebe Islamske zajednice da osigura adekvatan prostor za smještaj i rad njenih službenika te realne potrebe da svi njeni organi budu u jednoj administrativnoj i upravnoj zgradi, koji su još uvijek smješteni na različitim lokacijama u Sarajevu. To otežava njen rad i s ekonomskog aspekta ga čini skupljim.

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini od svoga osnivanja nikada nije na adekvatan način riješila ovo pitanje, za razliku od drugih tradicionalnih religijskih zajednica", rekli su za Klix.ba iz Rijaseta IZ BiH.

Ukupna investicija iznosi oko 11 miliona maraka. Autor projekta je akademik Zlatko Ugljen sa saradnicima.