Šteta i do 250 hiljada maraka
0

Zgrada Vlade FBiH vraća se u funkciju

Piše: A. K.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis.info
Nekoliko dana nakon protesta pripadnika boračkih udruženja koji su se pretvorili u nasilne demonstracije, izvode se posljednji radovi na sanaciji zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu.

Prema riječima direktora Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH Harisa Ihtijarevića još uvijek nije utvrđen tačan iznos štete koja je nastala u žestokim napadima protestanata koji su rezultirali desetina povrijeđenih demonstranata i policajaca.

Ihtijarević je rekao da se šteta još uvijek utvrđuje, a da su na teren svoje vještake izveli i Vlada FBiH i policijski i tužiteljski organi, koji vode odvojene istrage o dešavanjima ispred zgrade Vlade FBiH i da se čekaju konačni izvještaji.

"Procjena je da je u našem dijelu zgrade koju iznajmljujemo od SDP-a pričinjena materijalna šteta u iznosu od 150 do 250 hiljada KM. Tokom nereda je oštećen video nadzor, prozori, nekoliko štokova i nekoliko kancelarija. Konačna šteta će biti utvrđena kada SDP izvrši svoju procjenu. Na tu sumu treba dodati i policijske kućice koje su uništene, a koštaju između 10 i 15 hiljada KM", izjavio je Ihtijarević za naš portal.

On je naglasio da su dan nakon protesta sve prostorije vraćene u funkciju i da službenici obavljaju svoje poslove bez poteškoća. Ihtijarević je dodao da se izvode još neki sitni radovi, naručena je video oprema i stanje se popravlja.

Veliku štetu na zgradi je pretrpjela fasada, ali prema Ihtijarevićevim riječima ona se još uvijek neće obnavljati, dok se ne napravi sporazum sa SDP-om o zajedničkoj obnovi.

Podsjećamo da su protesti održani prošle srijede zbog odluke Vlade da uvede prihodovni cenzus za pripadnike boračkih kategorija. Demonstranti su zahtijevali ostavku premijera Mustafe Mujezinovića kojeg smatraju najodgovornijim za trenutni nepovoljan položaj u kojem se nalaze.

Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu još nisu stigle krivične prijave protiv predstavnika boračkih organizacija koji su organizovali prošlosedmične proteste pred zgradom Vlade Federacije BiH.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Jasmina Iftić je rekla da u pisarnicu ove pravosudne institucije još nije stigla prijava protiv predstavnika Udruženja porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Saveza ratnih vojnih invalide, Saveza nosilaca najviših ratnih priznanja i Saveza demobilisanih boraca FBiH.

"Očekujemo da prijava stigne do kraja ove sedmice", naglasila je Iftićeva.

 Oni su krajem protekle sedmice saslušani u Federalnom MUP-u u svojstvu osumnjičenih za krivično djelo napad na ustavno uređenje Federacije BiH.

   Tokom demonstracija 21. aprila pred zgradom Vlade FBiH koje su predvodili predsjednik   Udruženja porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić, predsjednik Saveza nosilaca najviših ratnih priznanja FBiH Dževad Radžo i zamjenik predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida Huso Tucak povrijeđeno je ukupno 69 građana, od kojih    32 policajca.