BiH
19

Zgrada MVP-a BiH konačno dobila rampu za osobe sa invaliditetom na ulazu

Piše: N. Jamaković
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ratni vojni invalid Admir Atović, jedini bh. diplomata u kolicima, godinama nije mogao samostalno ući na posao, u zgradu Ministarstva vanjskih poslova BiH, u ulici Musala u Sarajevu, zbog nepostojanja rampe za osobe sa invaliditetom na ulazu u tu zgradu. Nakon godina Admirove borbe, rampa je konačno tu.

Atović, koji je već godinu dana na poziciji konzula u Frankfurtu, javio nam je ovu vijest telefonom iz tog njemačkog grada.

"Prije tri godine ste pisali o ovom problemu, kada je rampa bila postavljena pa uklonjena narednog dana. Sada vas želim obavijestiti da je nakon godina moje borbe konačno izbetonirana rampa za osobe sa invaliditetom prema svim standardima na ulazu u ovu zgradu, na čemu želim zahvaliti svim ljudima u MVP-u BiH", rekao je Atović, dodajući kako je nedavno u zgradi urađen i toalet za osobe sa invaliditetom.

Procedura trajala godinama

Godinama je, kaže, trajala procedura za dobijanje dozvole od Zavoda za zaštitu nacionalnih spomenika, budući da je zgrada pod njihovom ingerencijom.

"To samo pokazuje koliko je kod nas sve komplikovano i iziskuje vremena čak i kada je riječ o rješavanju tako jednostavnih problema, jer je u ovom slučaju osim dozvole iz Zavoda bilo potrebno provesti i proceduru javnih nabavki. Nakon toliko godina moje borbe pa i problema koje sam imao zbog toga, rampa je konačno tu, zbog čega sam jako sretan, jer će sada i svi posjetioci sa invaliditetom u zgradu moći ući samostalno", rekao je Atović za Klix.ba.

Atović, koji je u ratu ostao bez nogu, svojevremeno je zbog nepostojanja rampe za osobe sa invaliditetom na ulazu u zgradu u ulici Musala, prebačen u drugu zgradu, stotinjak metara dalje, u ulici Danijela Ozme, ali je poslom i dalje ostao vezan za zgradu u kojoj je godinama radio, te je u nju često morao navraćati.

A, onda je krajem 2010. godine postavljena rampa za osobe sa invaliditetom, ali i uklonjena narednog dana.

Tada su nam iz Ministarstva odgovorili da je napravljena montažna rampa koja se uklanja, jer ometa normalan ulazak u zgradu.

Montažna rampa

"Rampa je morala biti urađena prema standardima, pa njene dimenzije onemogućavaju normalan ulazak u zgradu. Iz tog je razloga urađena montažna rampa koja će biti na ulazu prema potrebi, odnosno kada osobe sa invaliditetom ulaze u zgradu. Tada će je dvojica naših radnika iznijeti i uklopiti u žlijebove u betonu, kako bi osoba sa invaliditetom mogla nesmetano ući u zgradu. U međuvremenu, rampa će biti unutar zgrade MVP-a BiH. Na ulazu je postavljen videonadzor, a također tu je i zvonce, tako da će radnici moći znati kad trebaju iznijeti rampu", rečeno je za Klix.ba u MVP-u krajem 2010. godine.

I pored toga, Atović, ali i druge osobe sa invaliditetom sve ove godine i dalje nisu mogli samostalno ulaziti u zgradu, a izgradnjom nove rampe, to se konačno promijenilo.