BiH
16

Zgrada Hidrogradnje ocijenjena kao najpovoljnija za smještaj institucija, ali još nije kupljena

Piše: N. N.
Zgrada Hidrogradnje u ulici Hamdije Kreševljakovića (Foto: Klix.ba)
Zgrada Hidrogradnje u ulici Hamdije Kreševljakovića (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Klix.ba pisao o nekoliko državnih institucija za koje je kupljen prostor a one odbijaju da presele u njega i nastavljaju plaćati kiriju, reagirali su predstavnici državne kompanije Hidrogradnja iz Sarajeva.

Naime, Hidrogradnja se odazvala na Poziv za podnošenje ponuda za kupovinu objekata za smještaj institucija BiH u Sarajevu te je na prodaju ponudila svoju zgradu u ulici Hamdije Kreševljakovića.

Hidrogradnja je, u skladu sa zahtjevima Javnog poziva, dostavila tehnički i finansijski dio ponude. Nakon obilaska nadležne Komisije zgrada Hidrogradnje je ocijenjena kao najpovoljnija za grad Sarajevo, pa je Vijeće ministara BiH donijelo 10. septembra 2014. odluku u kupovini zgrade a ista je objavljena i u Službenom listu BiH.

No, izgleda je je problem nastao jer je na zgradu upisana hipoteka kod Union banke. Ipak, banka je, prema informacijama iz Hidrogradnje, pristala na prodaju zgrade što je, prema mišljenju iz Hidrogradnje, sasvim uobičajen postupak.

Iz Hidrogranje dodaju da je Vijeću ministara sporna njihova zgrada, a da se nikad nije postavilo pitanje kakve su zgrade kupljenje u Mostaru i Banjoj Luci.

Također, dodaju da je nepotpisivanjem konačnog ugovora s Vijećem ministara BiH Hidrogradnja pretrpjela ogromnu štetu.

Konačni ugovor između Hidrogradnje i Vijeća ministara još uvijek nije potpisan niti je poznato kada bi mogao biti. Slučaj se sada nalazi pred državnim pravobranilaštvom, a iz Hidrogradnje pozivaju Vijeće ministara BiH da što prije potpišu ugovor.