BiH
0

ŽFBiH : Potpisani ugovori o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture

FENA
Ministar prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH Nail Šećkanović i generalni direktor Željeznica FBiH (ŽFBiH) Narcis Džumhur danas su u Sarajevu potpisali ugovore o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture i o sufinansiranju željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja, saopćeno je iz Željeznica Federacije BiH.

Naime, Parlament Federacije je utvrdio budžet Federacije BiH za 2008. godinu kojim je, u okviru Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u tekućim grantovima "Subvencije javnim preduzećima -Transfer željeznicama FBiH“, odobren transfer u iznosu od 29.000.000 KM u 2008. godini (mjesečno 2.416.666 KM).

U ovaj iznos, Federacija je na osnovu plana poslovanja u skladu s budžetskim projekcijama i uz saglasnost sa suosnivačem Vladom RS-a uključila i finansiranje BHŽJK u 2008. godini u iznosu od 600.000 KM (mjesečno 50.000 KM)

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je na osnovu odluke Vlade Federacije o prihvatanju ugovora o održavanju željezničke infrastrukture i o sufinansiranju željezničkog putničkog i kombinovanog saobraćaja zaključilo o tome ugovore s JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za 2008. godinu, u kojem Federalno ministarstvo prometa i komunikacija unijelo slijedeću distribuciju preostalih sredstava transfera budžeta Federacije za željeznice - finansiranje troškova održavanja željezničke infrastrukture 25.900.000 KM, te sufinansiranje javnog putničkog servisa i kombinovanog saobraćaja 2.500.000 KM.

Ugovorom o finansiranju održavanja željezničke infrastrukture uređuju se međusobni odnosi u održavanju i finansiranju željezničke infrastrukture, uključujući nabavku opreme i materijala, održavanje građevinskih kapaciteta, mehanizovano održavanje pruge, održavanje elektrokapaciteta, informaciono-komunikacijske tehnologije, te organizaciju i sigurnost prometa.

Ugovorom o sufinansiranju obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja uređuju se međusobni odnosi o sufinansiranju obavljanja usluga putničkog saobraćaja ŽFBiH u 2008. godini, a koji je sastavni dio Plana poslovanja federalnih Željeznica za ovu godinu, odobrenog od Parlamenta Federacije BiH.