Zvanično preimenovanje
0

Zetra se od danas zove dvorana "Juan Antonio Samaranch"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Olimpijska dvorana Zetra danas je na inicijativu istaknutih sportskih radnika i učesnika XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, zvanično preimenovana u dvoranu "Juan Antonio Samaranch".

Odluka o preimenovanju je usvojena jednoglasno, a skupštinu su činili poslanici Skupštine Kantona Sarajevo, sportski radnici, učesnici XIV ZOI, ambasador Kraljevine Španije Alejandro Enrique Alvargonzalez San Martin i pripadnici španskog kontingenta EUFOR-a u BiH

Juan Antonio Samaranch, počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, bio je veliki prijatelj Sarajeva, njegovih građana i cijele BiH. Odigrao je značajnu ulogu tokom Olimpijskih igara 1984. u Sarajevu i zauzimao se za Sarajevo tokom ratnih djelovanja devedesetih. Nakon rata dao je izuzetan doprinos obnovi olimpijskih objekata.

Predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić je kazao da je Samaranch čovjek koji je tokom profesionalne karijere u svakom trenutku pokazivao da je veliki prijatelj Sarajeva te da on zaslužuje da mu se građani Sarajeva oduže na ovakav način.

"Odluka o preimenovanju Zetre je usvojena jednoglasno i jako sam zadovoljan zbog toga. Samaranch je počasni građanin Sarajeva i ovo je najbolji način da mu se odužimo za sve što je učinio za nas", istakao je Zvizdić.

Direktor ZOI'84 Nedžad Ajnadžić je zahvalio poslanicima Skupštine KS-a jer su omogućili preimenovanje Zetre i Samaranchu na svemu što je učino za Sarajevo i BiH.

Osim inicijative upućene Gradu Sarajevo za preimenovanje Olimpijske dvorane Zetra u Olimpijsku dvoranu "Juan Antonio Samaranch", upućena je i inicijativa za promjenu naziva jedne od ulica ili trgova u centru Sarajeva koja će nositi Samaranchovo ime, ali ona još nije usvojena.