BiH
8

Žestoka rasprava: Zašto parlamentarci brane Nezavisni odbor i direktore policijskih agencija?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine (PS) BiH raspravljao je o Izvještaju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za preispitivanje rada Nezavisnog odbora. Ova Komisija upozorila je na niz nepravilnosti u radu ovog parlamentarnog tijela.

Komisija je u Izvještaju precizirala da domovi Parlamentarne skupštine BiH nakon razmatranja treba da odluče o sankcionisanju uočenih propusta u radu Nezavisnog odbora i njegovih članova, uključujući i smjenu članova Nezavisnog odbora.

Predsjedavajuća Komisije Maja Gasal-Vražalica u toku izlaganja kazala je kako se nada kako će Zastupnički dom prihvatiti zaključke.

Na prijedlog za smjenu bunili su se zastupnici SNSD-a, a na što je zastupnica iz SDS-a Aleksandra Pandurević podsjetila da je Nezavisni odbor kriv zbog toga što nije smijenjen direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici. Ona je kazala kako je očito da SNSD ne želi da riješi problem odgovornosti u vezi s napadom na Vučića.

Gasal-Vražalica je podsjetila da Nezavisni odbor nije redovno održavao sjednice, a da su članovi odbori za to redovno primali naknade koje koštaju građane BiH. Ona je dodala i da Nezavisni odbor nije mjesecima održavao sjednice iako je odmah nakon određenih dešavanja trebao održati sjednicu poput paljenje zgrade Predsjedništva BiH i napada na Vučića.

Zastupnica DF-a Hanka Vajzović rekla je da se za godinu dana mandata nije naslušala toliko politikanstva koliko na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

"Nezavisni odbor vlada policijskim agencijama i on ima moć, a u njemu se iz mandat u mandat vrte iste ljudi. Zadovoljna sam radom Komisije za preispitivanje rada Nezavisnog odbora", rekla je Vajzović.

Radom Nezavisnog odbora nije bio zadovoljan ni zastupnik SBB-a Damir Arnaut, a koji je kazao kako se postavlja pitanje da li parlamentarci trebaju postupiti po zakonu ili politički na inicijativu DF-a.

"Komisija je formirana da bi DF u Nezavisnom odboru instalirao svog člana", rekao je Arnaut.

On je kazao kako je SBB riješio pitanje plaća i naknada na što je reagovala zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je upozorila Arnauta da ne preuzima zasluge političkoj stranici čiji je član.

"Nije SBB riješio pitanje plaća i naknada. Riješio je ovaj parlament, gospodine Arnaut", rekla je Pandurević.

Na izlaganje Arnauta reagovala je i Hanka Vajzović koja je kazala kako je njegovo izlaganje bezočno.

Zastupnik SDA Sadik Ahmetović rekao je da se postavlja pitanje zašto zastupnici toliko brane odbore i direktore sigurnosnih službi.

"Pitanje je zašto to rade i zašto hoće da ih imaju 'pod svom'? Zna se šta je zadatak Nezavisnog odbora i sigurnosnih agencija", kazao je Ahmetović.

Što se tiče smjene Mirsada Vilića, on je kazao kako mu ne pada napamet da brani Vilića, ali da su u Vučićevom osiguranje bile uključene brojne policijske agencije, a ne samo Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH koja nije ni bila obaviještena tog dana o postupcima prema kojim bi mogla definisati svoje korake.

Podsjećamo, preispitivanje rada krajem prošle godine pokrenula je zastupnica DF-a Hanka Vajzović koja je i inicirala osnivanje Privremene zajedničke komisije. Radom ovog odbora u proteklom periodu nije bio zadovoljan ni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je državnom Parlamentu prošle godine uputio inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Žike Krunića.

Detalje u vezi s izvještajem koji se danas našao na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pročitajte ovdje.