BiH
2

Žestoka rasprava u Parlamentu BiH o javnim RTV emiterima

Piše: Er. M.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Državni parlamentarci žestoko su raspravljali o Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH ističući kako javni emiteru nisu u funkciji građana nego vlasti. Posebno je kritikovan RTRS za koji je Komisija za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH ustanovila da je obmanuo javnost u vezi s protestima u Banjoj Luci održanim 14. maja ove godine.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je kako je Komsija za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA BiH) konstatovala kako OSA BiH nije učestvovala u organizaciji protesta u Banjoj Luci.

"Imamo jedan javni servis koji laže, a što je ustanovila Komisija danas. Čak i kolege koje kontrolišu taj rad vide to. Ja ne plaćam RTV taksu, jer ne želim imati takav servis", kazala je Pandurević.

Ona je u toku rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, čiji su predlagači poslanici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, pročitala nekoliko naslova sa RTRS-a kojima je potkrijepila svoje navode.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je kako bi "danima mogao pričati o objedama RTRS-a", ali da se neće boriti za ukidanje servisa. On je kazao da će se zalagati da javni servisi poštuju zakone jer to onemogućava sve o čemu je govorila Pandurević, dodajući kako se problem RTV BiH treba riješiti do 30. juna.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je da jedan dio građana BiH zbog uređivačke politike ne osjeća javni servis kao svoj servis. Kako je kazao, u RS-u to je opozicija jer RTRS služi kao propagandna mašina vlasti u tom entitetu, a u FBiH to su uglavnom pripadnici hrvatskog naroda.

"Imate dijelove u BiH gdje se ništa ne poduzima protiv ljudi koji ne plaćaju taksu, a ima i dijelova poput Brčko distrikta gdje u roku od dva mjeseca dobijete prinudnu naplatu", rekao je Bosić te ponovio kako javni servis nije u funkciji svih građana

"Zašto bismo plaćali nekoga ko nam radi o glavi?", pitao je Bosić.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović kazao je kako smatra da uopće nema potrebe za ovim zakonom.