Rekonstrukcija Vijeća ministara BiH
5

Žestoka rasprava parlamentaraca zbog smjene ministara SDA

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH, ministra odbrane BiH i zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda donio je odluku kojom se smjenjuju s dužnosti ministri sigurnosti Sadik Ahmetović i odbrane Muhamed Ibrahimović, te zamjenik ministra finansija i trezora Fuad Kasumović, svi iz SDA.

Poslanici SDA osudili su ovakvu odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Poslanik Šefik Džaferović je kazao da je za njega ovaj potez potpuno iracionalan.

"Ovdje ne vidim ništa racionalno, ovdje vidim samo krizu, vidim problem i ne vidim kako iz ovoga svega izaći", kazao je on.

Još nisam čuo, dodao je, suvisle razloge zbog kojih se proizvodi ovakva kriza u BiH.

"U zastoju je naš i evropski i NATO put. Ministar Ibrahimović je pripremio sve odluke kada je u pitanju vojna imovina. One su kod predsjedavajućeg Bevande već mjesec i po dana. Zašto ih nema na Vijeću ministara i zašto ih nema u parlamentu. To treba da bude rasprava i da bude tema. Vijeće ministara za 100 dana koliko je zakona dostavilo u parlamentarnu proceduru. To treba da bude tema da idemo dalje, a ne prekompozicija vlasti i to jedna vrlo sporna i vrlo upitna prekompozicija vlasti", kazao je Džaferović.

Njegov stranački kolega Šemsudin Mehmedović je kazao da je razočaran načinom i suštinom prijedloga odluke o smjeni ministara i zamjenika ministra iz SDA.

"Pravo je svake političke stranke da pravi parlamentarnu većinu i da se politički dogovaraju o nekoj platformi, o nekom političkom cilju. Dosad nisam imao priliku da vidim bilo kakvu platformu ili političku ideju, politički cilj na osnovu kojih se formirala nova parlamentarna većina", kazao je Mehmedović.

Po njegovim riječima, pred poslanicima se nalazi odluka o smjeni dva ponajbolja ministra i jednog zamjenika ministra koji su imali uspjeh u radu i to u pogledu napretka BiH ka NATO-u, rješavanja pitanja vojne imovine, bezviznog režima, sprječavanja rasipničkog trošenja javnih sredstava.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da je SDA sama izabrala da bude protiv usvajanja budžeta institucija BiH „i to je sasvim legitimna odluka jedne političke stranke“.

"Znajući za ranije dogovoren princip parlamentarne većine da onaj ko ne podržava najvažniji akt, budžet BiH, ne može biti dio te iste parlamentarne većine, ova stranka je također samostalno izabrala da iz pozicije pređe u opoziciju. Dakle, ovo je lični čin bio i mi to poštujemo", kazao je Magazinović.

Govoreći o najavi pokušaja blokade ovog procesa u Domu naroda eventualnim nedolaskom na sjednicu, kazao je da to osvjetljava ovaj proces iz sasvim drugog ugla.

"Osim što se radi o veoma opasnom potezu za državu BiH, koji može značiti uvođenje nove prakse blokade institucija BiH i osim što je to antidejtonski čin, postavlja se pitanje da li su zaista dvije fotelje vrijedne toga. Mi u SDP-u mislimo da nisu.

I bez obzira na to što se proces rekonstrukcije Vijeća ministara ne može zaustaviti, nas plaši činjenica da je neko uopšte spreman ići tako daleko pa čaki i posegnuti za potezima koji su atak na Dejtonski sporazum, i zbog te činjenice smo zabrinuti", kazao je Magazinović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a Mladen Bosić je ustvrdio da je ovo bila "svjesna odluka SDA da se isključi iz parlamentarne većine".

"Na razgovorima 'šestorke' u pokušaju da se dođe do budžeta jasno je rečeno da onaj ko ne bude podržao budžet koji dogovorimo, neće više biti u vladajućoj 'šestorki' i da onaj partner s kojim je došao u tu 'šestorku' ima pravo da odluči o sudbini onog ko ne bude glasao za budžet", kazao je Bosić.

Po njegovim riječima, SDS će glasati za ovaj prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara.

"Ali imamo jedan problem da dogovor 'šestorke' koji je napravljen na početku, na formiranju Vijeća ministara, nije ispoštovan. Neke od tih odredbi nisu ispoštovane, a mi smo došli u situaciju sada da vršimo rekonstrukciju vlasti", kazao je Bosić, dodajući da neće biti formirano novo Vijeće ministara bez poštivanja dogovora koji je napravljen.

Poslanica SNSD-a Milica Marković je ustvrdila da je SDA sama sebi „dala 'crveni karton' iz Vijeća ministara“.

"Sami ste sebe isključili kad ste rekli da nećete podržati budžet i nemojte danas nikoga kriviti. Sami ste to sebi napravili takvu situaciju i šta je loše malo biti u opoziciji", kazala je Marković.