BiH
20

Žestoka rasprava o rezultatima popisa stanovništva u Parlamentu BiH

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Klub zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predložio je da Vijeće ministara BiH informiše Parlamentarnu skupštinu BiH o odluci o jedinstvenom programu obrade popisne građe koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac kazao je kako objava rezultata popisa u BiH predstavlja jedan od važnih tretmana na putu BiH ka Evropskoj uniji pri tome ističući da je upitno kakvu će poruku poslati naša država s obzirom na to da smo posljednjih dana imali jasno izražene sumnje.

On je kazao kako razumije stavove i drugih koji kažu da Vijeće ministara BiH nema šta pričati o ovoj temi.

"Mislim da je to pogrešno i da šaljemo lošu poruku. Ne može ovo proći mimo zvaničnog stava Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Ne možemo dozvoliti da neka agencija na nivou BiH bude iznad Vijeća ministara BiH", kazao je Košarac.

Dodao je da je institucijama RS-a važno da budu objavljeni tačni podaci, a ne da budu proizvod bilo čijih želja ili prohtjeva. On je kazao kako je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić informisao sve zastupnike iz manjeg bh. entiteta da je Jukić donio nezakonitu odluku koja će dovesti do toga da u rezultatima popisa bude 10 posto netačnih podataka.

Košarcu je replicirala zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS) koja je kazala kako misli da se i o popisu stanovništva treba razgovarati u Parlamentarnoj skupštini BiH konstatujući kako je nemoguće da zastupnici budu danas informisani o programu obrade jer na sjednici opravdano nije prisutan predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ona je predložila i da se direktor Agencije za statistiku BiH pozove na sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skuštine BiH i da odgovori na pitanja zastupnika.

Košarca je demantovao zastupnik Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH koji je kazao kako Jukić nije potpisao nezakonitu nego zakonitu odluku. Lovrinović se složio da Parlamentarna skupština BiH treba biti informisana o programu obrade popisne građe.

"Odakle vam informacija da će podaci bit netačni? Kako to znate kada rezultati popisan još nisu objavljeni", rekao je Lovrinović.

U raspravu se uključila i zastupnica SNSD-a Milica Marković koja je Lovrinovića zamolila da zastupnike ne uvjerava da je odluka zakonita jer ih je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH već informisao da je došlo do kršenja zakona. Zastupnik SBB-a Damir Arnaut kazao je kako zakon nije prekršen, ali i da jeste da to nije diskusija za Parlamentarnu skupštinu BiH koja je organ zakonodavne, a ne pravosudne vlasti.

"Ako je prekršen zakon time ne treba da se bavi Parlamentarna skupština BiH već pravosudne institucije", kazao je Arnaut.

SNSD-ovim zastupnicima oštro je odgovorio i zastupnik SDA Sadik Ahmetović koji je otvoreno pitao Klub zastupnika SNSD-a zašto se oni bune kada je SNSD izglasao zakon koji se odnosi na objavu rezultata popisa.

"Šta ovdje raspravljate o tome, ako imate primjedbi i ako mislite da je prekršen zakon potpišite se i podnesite prijavu Tužilaštvu BiH", rekao je Ahmetović.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je kako razumije potrebu da neko s političkog stajališta gleda na objavu rezultata popisa, ali da zastupnici iz SNSD-a trebaju pogledati dopis Republičkog zavoda za statistiku.

Ona je zastupnicima pročitala dopis u kojem stoji da Zavod za statistiku iz RS-a apeluje Agenciji za statistiku BiH da hitno utvrdi program obrade popisne građe.

Prijedlog Kluba SNSD-a da se Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi informacija o Jukićevoj odluci nije dobio podršku državnih parlamentaraca.