BiH
3

Zerina Pašić pobjednica u spelovanju riječi na engleskom jeziku

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zerina Pašić iz Tuzle pobjednica je trećeg finalnog državnog takmičenju BiH u spelovanju riječi na engleskom jeziku. Drugo mjesto je osvojio Kerim Sadiković iz Sarajeva, a treće Emir Jagodić iz Tuzle.

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Nicholas Hill otvorio je takmičenje na kojem se 18 finalista iz cijele BiH takmičilo za titulu najboljeg “spellera” riječi na engleskom jeziku.

Projekt je počeo u januaru sa 4.500 učenika u 123 škole širom BiH. Pobjednici ovih takmičenja takmičili su se na regionalnom nivou u devet američkih kutaka širom BiH u martu ove godine.

Finalisti ovogodišnjeg takmičenja bili su iz Banje Luke, Bihaća, Brčkog, Doboj Istok, Gračanice, Gradiške, Mostara, Šamca, Sarajeva, Širokog Brijega, Tuzle, Trebinja i Zenice.

“Spelling Bees” testira umijeće učenika u spelovanju ili sricanju riječi na engleskom jeziku. S obzirom da engleski jezik ne slijedi pravilo doslovnog spelovanja, kao što je to slučaj s bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, poznato je koliko riječi mogu biti teške za spelovati.