BiH
14

Žepče uskoro dobija dnevni centar za osobe s posebnim potrebama

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U općini Žepče danas je položen kamen-temeljac za izgradnju zgrade dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama.

Današnju ceremoniju polaganja kamena temeljca otvorili su mališani dječijeg centra Maglaj i vrtića koji su kratkim pjesmicama pozdravili prisutne delegacije.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko je istakao kako su sa zadovoljstvom izašli ususret zainteresovanim za gradnju dnevnog centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama.

"Okupili smo se da svečano obilježimo ovaj početak radova na ovom dnevnom centru. Prošla godina je bila teška, a poplave su nanijele velike štete. Ova parcela je bila predviđena za omladinske sadržaje i evo danas pravimo dnevni centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama. Čim nam se Udruženje Humanost obratilo zahtjevom odmah smo počeli realizaciju", kazao je Zovko.

On je dodao da je uvjeren da će svi koji su preuzeli obaveze po ugovoru na vrijeme ispuniti svoje zadatke.

Rukovodilac ekonomskog odjeljenja Ambasade Njemačke Frank Werner je kazao kako ga raduje da je njegova prva posjeta Žepču vezana za budućnost.

"Ovo upućuje na budućnost, da će ovdje nastati centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama i zbog toga što će se Žepče i ZDK značajnim sredstvima uključiti u realizaciju te da će biti riješeno održavanje ovog centra. Izgradnja ovog centra i politički angažmani pojačavaju svijest o inkluziji i integraciji u BiH", izjavio je Werner te dodao da je Savezna Vlada donirala više od pola miliona eura za izgradnju ovog centra jer se zalažu za inkluziju u društvu.

Ovo je prvi dnevni centar ovakvog tipa u Žepču, a pod okriljem Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama općine Maglaj. Broj korisnika u Maglaju je prerastao svoj broj u matičnoj ustanovi zbog čega je odlučeno da bude izgrađena ustanova u Žepču.

Ministar za obrazovanje ZDK Mensur Sinanović pohvalio je ovaj projekat kojim se svoj djeci osiguravaju jednaki uslovi za učenje, rad i razvoj.

Investitori projekta su Njemačka saradnja, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Općina Žepče i njemačka organizacija "Ein herz fur kinder". Ugovor vrijednosti 1.533.000 KM je potpisan u maju ove godine, a rok za završetak radova planiran je do mjeseca juna naredne godine.