BiH
5

Žepče: Obilježena 21. godišnjica od zatvaranja svih logora u ovoj općini

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Žepču je danas u organizaciji Udruženja logoraša Općine Žepče obilježena 21. godišnjica od zatvaranja logora u ovoj općini.

Oko 30 građana Žepča danas je defileom ulicama Žepča, obilaskom Šehidskog mezarja Gornja Mahala i spomen-sobe šehida, poginulih i umrlih logoraša i boraca, te bacanjem 21 ruže sa mosta u rijeku Bosnu, obilježilo 21. godišnjicu zatvaranja svih logora na području ove općine.

Prisutnima su se danas obratili predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković i predsjednik Udruženja logoraša Žepče Sulejman Ejubović. Mešković je istakao da se od prošlosti ne može živjeti, ali da su svi svjesni da stvaraju budućnost djeci i omladini.

"Ovdje se desio zločin koji niko ne može osporiti. Nažalost, iz Žepča još niko nije odgovarao za hiljade ljudi koji su bili zatvoreni, mučeni i ubijani zbog toga što se nisu uklapali u stvaranje nacionalnih torova, odnosno, entiteta u Bosni i Hercegovini", kazao je Mešković.

Predsjednik Udruženja logoraša Žepče, Sulejman Ejubović, danas je kazao kako je u vrijeme nastajanja grada logora bilo četiri do pet hiljada ljudi, te da je za vrijeme egzistiranja poznatih logora u njima boravilo 1.500 građana Općine Žepče i drugih općina.

"U nama poznatim logorima boravilo je oko 1.500 građana kao i komšija iz susjednih općina, a 39 njih je izgubilo život. Poslije zatvaranja, umrlo ih je dosta prirodnom smrću, ali na nama su ostavili svoj trag kao žrtve logorskih tortura. Nikada ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je iz našeg grada preko teritorija koje je prekontrolisala vojska Republike Srpske, u logore u Hercegovinu odvedeno 427 naših sugrađana, gdje je njih 16 životom platilo, a organi pravosuđa još nikog nisu osudili za ogromno zlo koje smo doživjeli", zaključio je Ejubović.