BiH
0

Žepa: Zvaničnici vlasti BiH, Federacije BiH i RS-a razgovarali o povratku

FENA
Zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, Federacije BiH i RS-a razgovarali su danas u Žepi s predstavnicima vlasti općina Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Vlasenica, Milići i Žepa o daljnjim ulaganjima svih nivoa vlasti u podršku povratku.

Posebna pažnja posvećena je realizaciji "Projekta za stvaranje uvjeta za povratak i reintegraciju povratnika u općine Srebrenica, Bratunac, Zvornik, Milići i MZ Žepa".

Taj projekt je uradilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u saradnji s predstavnicima spomenutih općina, a podrazumijeva regionalni pristup rješavanju problema povratka.

Vrijednost projekta je sedam miliona maraka, a novac je odobrila Vlada Federacije i resorno Federalno ministarstvo za pomoć povratnicima u području srednjeg Podrinja za ovu godinu.

Današnji susret s predstavnicima vlasti općina srednjeg Podrinja federalni premijer Nedžad Branković okarakterizirao je kao priliku da se analizira politika koja se dosad vodila o pitanju povratka i politika koja se u budućnosti treba koncipirati.

On je istaknuo da je prepoznato da se s vremena koje je obilježeno terminom "održivi povratak" treba preći na novi termin koji će značiti normalan život u mjestima gdje su ljudi rođeni i gdje im je imovina.

Projekt o podsticanju povratka u srednje Podrinje o kojem je danas bilo riječi premijer Branković vidi kao dobar primjer kako ovu problematiku treba posmatrati regionalno.

Resorni federalni ministar Edin Mušić je naglasio da će novac predviđen projektom održivog povratka u srednje Podrinje biti realiziran po inicijativama i projektima koje će uraditi Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba i općina na koje se taj novac odnosi.

Mušić je kazao da će oko 60 posto iznosa predviđenih projektom biti usmjereno na rekonstrukciju stambenih objekata u spomenutim općinama, a 40 posto za podizanje kvaliteta življenja stanovništva na ovom području.