BiH
0

Ženske nevladine organizacije u BiH pozivaju na angažiranje žena u politici

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Mreža ženskih nevladinih organizacija iz BiH organizirat će danas pres-konferenciju na kojoj će uputiti otvoreno pismo političkim subjektima, prijavljenim za opće izbore u BiH, o unapređenje učestvovanja žena u izbornoj kampanji.

Žene u političkim strankama su slabo vidljive, otežan im je pristup javnosti te su njihove šanse u predizbornoj kampanji male - one mogu samo doći do birača putem lične kampanje, jer na javnim skupovima stranaka prisutni su gotovo po pravilu samo muškarci, ističu iz ovih organizacija.

Žene nemaju hrabrosti i odlučnosti da se suprotstave spolnoj diskriminaciji, ismijavanju, osjećaju da nikada nisu dovoljno dobre.

Takvu "političku" praksu možemo odbaciti, a vizuru politike promijeniti jedino ako se odlučimo pokrenuti, što je i učinila Mreža ženskih nevladinih organizacija iz BiH, koja je uspjela utjecati na izmjene Izbornog zakona BiH, koji nudi kvote za manje zastupljeni spol.

Međutim, žene su još uvijek manje vidljive od muškaraca, pa ih i birači manje podržavaju.

Zakon o ravnopravnosti polova BiH je usvojen 2003. godine a izmjene ovog zakona su nastupile krajem 2009. godine. Međutim, ništa se ne čini da se promoviraju njegove odredbe kojima se učešće žena ispod 40 posto na mjestima odlučivanja smatra diskriminacijom.

Centralna izborna komisija BiH će danas objaviti konačni spisak političkih stranaka ovjerenih za izbore koji će se održati u oktobru 2010. godine.

"Odlučne u namjeri da na ovim izborima utičemo prije svega na političke stranke pripremile smo pismo političkim subjektima u kome ćemo ih obavijestiti da ćemo budno nagledati i pratiti izborni proces u skladu s obavezama iz Zakona o ravnopravnosti spolova BiH", kaže se u saopćenju Mreže ženskih nevladinih organizacija iz BiH.

U cilju promoviranja ženskih prava na izborima Fondacija Cure, koja je članica ove mreže, objavila je i brošuru pod nazivom "Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori".

U brošuri, koja govori o potrebi glasanja za žene na predstojećim izborima, sakupljena je 101 izjava poznatih ličnosti.