BiH
249

Zeničkoj kasarni nedostaje opreme, novi evakuisani stižu svakih 20 minuta

Foto: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zeničkoj kasarni trenutno se nalazi 250 osoba koje su zbrinute nakon evakuacije iz ugroženih područja Zeničko-dobojskog kantona. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, sve osobe su zbrinute, ali zeničkoj kasarni je potrebna medicinska oprema.

Prema riječima jednog medicinskog radnika Elvire Sarajčić, informacije koje su se pojavile da su u Zenicu evakuirane bebe bez roditelja je tačna, ali su se već susrele sa roditeljima.

"Ovdje imamo teže slučajeve, a bebe su bile u zgradi preko puta. Jučer smo imali slučaj djevojčice i dječaka bez roditelja, ali smo u toku dana pronašli njihovu majku i ona je odvela djecu. Za sada tu nema djece bez roditelja, odnosno, da ne znamo ko su im roditelji", kazala je Sarajčić.

Ona je dodala da je zdravstveno stanje dovezenih stabilno, a trenutno se traže dodatni načini da im se pruži bolja medicinska pomoć.

"Zdravstveno stanje dovezenih je stabilno, a sada tražimo način kako da ih još bolje zbrinemo. Uglavnom imamo nepokretne i starije ljude i imamo dva ugroženija slučaja gdje je jedan čovjek slomio petu, a drugom je natečena noga i njemu je potrebna dodatna obrada", dodala je Sarajčić.

Ona je istakla da im je potrebno još dosta medicinskog materijala - zavoja, flastera, medicinskih gaza, ali i anestetika jer se mnoge osobe žale na bolove.

Na Crkvičkom brdu u Zenici svakih 20 minuta stiže drugi helikopter sa evakuiranim osobama iz ugroženih područja. Pomoć službi Hitne pomoći i Civilnoj zaštiti ZDK daje i oko 50 volontera koji su raspoređeni u dva tima. Bijeli tim zajedno sa ekipom Hitne pomoći preuzima stanovnike iz helikoptera, dok plavi tim helikopter napuni hranom i vodom koja se transportuje do ugroženih područja.

Danas je na Crkvičko brdo došao i premijer Vlade ZDK u ostavci Munib Husejnagić, koji je izrazio zadovoljstvo radom mladih volontera, te se sam interesovao na koji način može pomoći da operacija spašavanja bude što uspješnija.