BiH
0

Zenički zatvor može primiti još 120 osuđenika

FENA
KPZ Zenica
KPZ Zenica
Zenički Kazneno-popravni zavod, jedna od najstarijih zatvorskih ustanova u Evropi, ima mogućnosti za dodatni smještaj osuđenih osoba, ali nema dovoljan broj kadrova koji bi radili s povećanim brojem zatvorenika.

Prijem većeg broja osoba pravosnažno osuđenih na izdržavanje zatvorske kazne, prema sadašnjem stanju, mogao bi se odmah izvršiti i bez dodatnog povećanja zatvorskih kapaciteta, jer za to u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici već nekoliko mjeseci postoje svi uvjeti.

"Za tako nešto postoje uslovi, jer smo mi unazad nekoliko godina srušili jedan stari objekt u krugu zavoda i napravili takozvani "novi treći paviljon", o čemu je javnost upoznata prošlog ljeta kada smo organizovali prezentaciju objekta u okviru radne posjete ministra Zorana Mikulića ovoj ustanovi. Radi se o jednom potpuno novom sofisticiranom zatvorskom objektu, koji je od temelja potpuno nov, znači građan 'sa ledine', i čiji je cilj da u njemu smjestimo posebno opasne zatvorenike. Kapacitet tog objekata je maksimalno 120 kreveta i pravljen je u skladu s posljednjim evropskim standardima, te predstavlja objekt visoke sigurnosti za zatvore ovog tipa. Bilo bi dobro, s obzirom na postojeću situaciju u državi, a naročito na postojeću situaciju s osobama koje trebaju izdržavati zatvorsku kaznu a ne mogu je izdržavati zbog nedostatka kapaciteta, da se taj objekt stavi u pogon i da se uposle ljudi koji bi radili u tom objektu. Mislim da bi bilo u interesu ove ustanove, ministarstva i države u cjelini, da imamo jedan visokosofisticirani objekt za takvu kategoriju osuđenih osoba", rekao je za Agenciju FENA Hidajet Jabandžić, direktor Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Zenici.

U KPZ Zenica u toku je realizacija nedavno raspisanog konkursa za prijem uposlenika, koji je odobrila Federalna vlada, odnosno resorni ministar, i tim konkursom bi trebalo biti primljeno 19 osoba raznih stručnih profila. Konkurs je još u administrativnom toku odlučivanja i provjeravanja, jer se radi o izuzetno velikom broju prijavljenih osoba, i sve je još u obradi.

Prema najavama iz uprave Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Zenici do kraja godine očekuje se da će Federalna vlada i nadležno ministarstvo odobriti i drugi konkurs za popunu kadrova koji će raditi u okviru novog "trećeg paviljona", nakon čega će se novi zatvorski kapacitet sa 120 smještajnih jedinica staviti u pogon.