BiH
111

Zenički ramazanski divani u znaku mubarek noći Lejletul-bedr: Naša borba uvijek traje

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U džamijama širom Medžlisa islamske zajednice Zenica u petak navečer poslije teravih-namaza održan je prigodan program povodom obilježavanja prve od dvije posebne noći muslimana u mjesecu ramazanu, noć Lejletul-bedr.

Predavanjima, mevludom te drugim prigodnim vjerskim programima u džamijama širom MIZ Zenica nakon klanjanja teravih-namaza obilježena je noć u kojoj se muslimani sjećaju bitke na Bedru koja je održana 624. godine po Hidžri, a koja je bila od velikog značaja za muslimane tog vremena, ali i današnjice.

Stotine vjernika nakon teravih-namaza prisustvovalo je Ramazanskim divanima u centru Zenice koji su protekle noći svoj program usmjerili ka obilježavanju posebne noći muslimana. Na samom početku programa nastupao je hor "Bedr", a naratorice Sadžida Beganović i Adisa Softić prisutnima su kazivale tekst "San Sultan Fatiha".

Kao i proteklog petka, prisutnima se obratio i hafiz Husein ef. Čajlaković koji je ugostio i hafiza Mevludina ef. Dizdarevića, imama Ensar džamije u Zenici.

Koordinator zeničkog medžlisa, Kenan Hodžić je istakao kako je MIZ Zenica imao senzibiliteta za mlade koji u velikom broju čekaju sehure na otvoren u ramazanskoj atmosferi koju su ove godine odlučili uveličati mubarek druženjima.

"Večerašnji divan je u Noći Bedra, noć kojoj predvodi dan veličanstvene borbe u povijesti koja je dočim i danas u nas i u islamskom svijetu aktuelna. Aktuelna je jer uvijek traje borba u svakom od nas, u našoj nutrini protiv loših osjećaja, lijenosti, licemjerstva i zbog toga svako ima svoj Bedr i koji traje", istakao je Hodžić.

Naredni Ramazanski divani bit će održani i narednog petka, poslije teravih-namaza, u centru Zenice.