BiH
16

Zenički policajci u znak upozorenja protestovali na radnim mjestima

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je održan dvosatni protest upozorenja policijskih službenika MUP-a ZDK koji nisu primili plaće koje ih sljeduju po ugovoru do predviđenih zakonskih rokova.

Službenicima je i prije održavanja protesta premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona u ostavci Munib Husejnagić obećao isplatu zaostalih naknada, ali s obzirom da obećanje nije ispunjeno, nakon sastanka u Sindikatu MUP-a ZDK policajci su danas stupili u štrajk. Predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK, Almir Salkičević, je istakao kako su neispunjena obećanja premijera Vlade ZDK Husejnagića rezultirala današnjim protestima upozorenja.

"Ovo je naš štrajk upozorenja iz razloga jer Vlada ZDK ne isplaćuje plaće i ostale naknade u zakonski predviđenim rokovima. Naš uslov je bio da do 30. juna dobijemo plaću za peti mjesec, a uprkos obećanju premijera da će isplatiti plaće do kraja sedmog mjeseca, mi nismo odustali od naših namjera. Nismo išli u mjeru okupljanja ispred zgrade Vlade već smo protestima na radnim mjestima odlučili da izrazimo svoje nezadovoljstvo", kazao je Salkičević.

Policajcima je sporna i Uredba kojom se regulišu naknade za prijevoz, a stavljena je van snage do 1. septembra tekuće godine. Pravo na prevoz, kao i naknada za prevoz sticat će se i obračunavati onako kako je to zahtijevao Sindikat policije, odnosno, pravo na prevoz će imati svi oni čije je mjesto stanovanja do radnog mjesta udaljeno više od pet kilometara.

Salkičević je dodao da će ukoliko Vlada ZDK ne ispoštuje svoja obećanja uslijediti rigoroznije mjere u vidu generalnih štrajkova i okupljanja policijskih službenika pred zgradom Vlade.