BiH
7

Zenički konjanici krenuli na Ajvatovicu

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Poslije džuma-namaza, koji je klanjan u džamiji u Trgovišću, blizu 50 konjanika krenulo je na obilježavanje 503. manifestacije Dani Ajvatovice.

Na putu prema džamiji u Trgovišću konjanici su izazvali veliku pažnju prolaznika pa su ih brojni građani pozdravili i fotografisali se s njima.

Munir Alispahić je Zeničanin koji 16. put sa svojim konjem ide put Ajvatovice, a cilj mu je da to prenese i na mlađe generacije.

"To je tradicija koju iz godine u godinu održavamo i trudit ću se da to prenesem i na svoje unuke. Ove godine nas ide 50-ak, a taj broj se povećava. Posebno mi je drago što ima i omladine koja dragog srca odlučuje krenuti na ovaj put", izjavio je Alispahić za Klix.ba.

Ove godine na najveću kulturno-vjersku manifestaciju Bošnjaka u BiH krenuli su konjanici iz različitih sela i džemata općine Zenica.

Trasa kojom će zenički konjanici ići prostire se preko Vjetrenica, Turbeta do Karaule, gdje će noćiti, a ujutro će krenuti prema Jablanu i Oborcima. Nakon kratkog odmora konjanici će krenuti preko Vakufa, a dolazak u Prusac planiran je sutra navečer. U nedjelju ujutro u 7:00 sati planiran je polazak prema dovištu sa drugim konjanicima.

Nakon što je imam džemata Topčić Polje proučio dovu, konjanici su krenuli prema dovištu Ajvatovica, gdje se više od 500 godina okupljaju Bošnjaci iz BiH te uz molitve i vjerske pjesme obilježavaju Dane Ajvatovice.